Újabb kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország ellen

  • narancs.hu
  • 2022. április 6.

Belpol

Két hónapon belül kell kielégítő választ adni, különben az Európai Bíróságig juthat az ügy. 

Az Európai Bizottság a közbeszerzési irányelvek be nem tartása miatt kötezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, egy másik döntésében pedig úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak a magyar hatóságok által bevezetett előzetes értesítési rendszerrel kapcsolatban, amely megakadályozhatja az építőanyagok exportját – írja a Portfolio a Bizottság szerdai közleménye alapján.

A közleményben Magyarország mellett Olaszországot is felszólította a közbeszerzésekkel kapcsolatban, tehát további lépéseket tesznek a két országgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokban. 

Továbbá a Bizottság azt is bírálta, hogy Magyarország olyan intézkedéseket vezetett be az építőiparban is, melyek bizonyos nyersanyagok árait rögzítik, illetve az újonnan bevezetett szabályok értelmében a gazdasági szereplők számára előírják, hogy bizonyos termelési szinteket érjenek el, hiába nem fenntartható ez gazdaságilag. Kitértek arra is, hogy az intézkedéseket Magyarország be sem jelentette, ez pedig sérti az egységes piac átláthatósáságról szóló irányelveket.

Mindemellett a Bizottság felszólította Bulgáriát, Ciprust, Csehországot, Magyarországot és Svédországot, hogy ültesse át a tiszta üzemű gépjárművekre megállapított célértékekre vonatkozó szabályokat.

Szintén más tagállamok mellett Magyarországot is felszólították, hogy léptesse hatályba a nyílt hozzáférésű adatokra és a közszféra információinak további felhasználására vonatkozó uniós szabályokat. Az irányelv támogatná az új technológiákat, köztük a mesterséges intelligenciát, illetve a fejlesztések okán növelné az átláthatóságot. 

Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal, amennyiben a tagállamok két hónapon belül nem adnak kielégítő választ, a Bizottság dönthet úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

Kedden lapunk is beszámolt arról, hogy mindezek mellett Magyarországgal szemben hivatalosan is jogállamisági eljárást indítottak az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk