Budapesti orosz nagykövet: Orbán Viktor jól állta a brüsszeli és washingtoni nyomást

  • narancs.hu
  • 2022. április 6.

Belpol

A Kreml és a magyar kormány álláspontja egybecseng abban is, hogy Ukrajna és az ellenzék összefogva akart beavatkozni a magyar választásokba.

A Ria Novosztyi állami hírügynökségnek adott interjút Oroszország budapesti nagykövete, amelyet a Telex szemlézett. A diplomata elmondta, nagyra értékeli a magyar kormány orosz–magyar kapcsolatok megőrzésére tett erőfeszítéseit, ezen kívül pedig úgy látja:

 

„A magyar kormánynak sikerült kiállnia a leplezetlen nyomást, amely Washington, Brüsszel és egy sor európai főváros felől jött, hogy rákényszerítsék Magyarországot arra, hogy lépjen be az EU szankciót támogató táborába.”

Bár a nagykövet azt is kiemelte, hogy még a V4-ek többi tagja is részt vett az uniós közös állásfoglalásában – amit az EU-ban uralkodó „nyájösztönként” értékelt –,

elnéző volt azzal kapcsolatban, hogy Magyarország végül „kénytelen volt” támogatni több EU-s szankciót is.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, természetesen Magyarország sem vonhatja ki magát az alól az orosz igény alól, hogy az import gázért rubelben fizessen, aminek végrehajtásáról a Gazprom és az MVM cégei már tárgyalnak. (Orbán Viktor a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, ha az oroszok rubelben kérik a gáz árát, akkor rubelben fogják kifizetni nekik.)  

Az orosz diplomata elmondta, Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatása során Vlagyimir Putyinnal közösen meghatározták a két ország együttműködésének legfontosabb területeit. Az együttműködés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a paksi atomerőmű bővítéséhez a nagykövet reményei szerint hamarosan minden, a jelenlegi szakaszban szükséges engedély a rendelkezésükre fog állni a munkálatok elkezdéséhez. Mint kiemelte, a kedvezményes orosz hitelből megvalósuló fejlesztés munkahelyeket teremt, lendületet ad a megvalósításban résztvevő magyar cégeknek, mindezek mellett pedig fenntarthatóbbá teszi az energiatermelést, amelyben jelenleg az atomenergia 52 százalékkal részesül.

Az interjú alapján nemcsak az együttműködés fenntartását illetően áll közel egymáshoz a Kreml és a magyar kormány álláspontja. Sztanyiszlavov szavai alapján

abban is nagy az egyetértés, hogy Ukrajna az ellenzékkel összefogva akart beavatkozni a magyar választásokba.

Az ukrán külügy elutasította ezeket a vádakat, illetve azt is, hogy Orbán Viktor győzelmi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Fidesz ellen dolgozó nemzetközi erők kötött említette.

Mindezek után szerda reggel Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetétMagyar Levente miniszterhelyettes tudatta Ljobov Nepop nagykövettel, hogy az elmúlt hetekben Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben.

 

?tadta megb?z?level?t az ?j orosz nagyk?vet

 
Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete a Sándor-palotában 2021. április 21-én
Fotó: Bruzák Noémi/MTI
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk