Tüntetés a katatörvény ellen: a Kossuth tér után újabb tereket foglaltak el a demonstrálók

  • narancs.hu
  • 2022. július 13.

Belpol

Nagy tömeg gyűlt össze a Parlament előtt, majd a Nyugati és a Lendvay utcai felé vették az irányt. Éjjel pedig a Karmelita kolostor felé.

Cikkünk folyamtosan frissül.

A Kossuth téren gyülekezett a tömeg, hogy a keddi után ismét tüntetéssel reagáljon a frissen elfogadott katatörvényre.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, sem a tüntetők, sem az ellenzék nem tudta megakadályozni, hogy a Fidesz-KDNP megszavazza a törvénymódosítást. A beérkezett két ellenzéki módosítót a kormánypártok leszavazták.

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat majd bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

 
Gyülekező a Kossuth téren
Fotó: Fazekas Zsuzsanna 

Kedden a Parlament előtt kezdtek tiltakozni a kata átalakítása ellen azok a demonstrálók, akik aztán 11 óra tájban elfoglalták a Margit hidat, majd kilenc órán át blokkolták azt.

Szerdán délután 6 órára újabb tüntetést szerveztek a Kossuth térre, ahol egy ételfutár levelét olvasták fel, aki eredetileg történelem szakos tanárként végzett, és már az egyetem alatt futárként dolgozott, de az volt a célja, hogy majd a közoktatásban helyezkedik el. A levelében azt írja: teljesen ellehetetleníti a katatörvény a megélhetését és úgy érzi, hogy a kormánynak csak a 3 millió fideszes szavazó számít, senki más.

 
 
Tompa Andrea
Fotó: Palágyi Barbara

Tompa Andrea felszólalásában elmondta, hogy már az eddig is kipécézett csoportokat, különös tekintettel a kulturális szférában, a kreatív iparban és a sajtóban dolgozókat sújtja most ez a törvény, aminek az egyik célja, hogy a hatalmon lévők megosszák a különféle társadalmi csoportokat. Tompa azt kívánta a honatyáknak, hogy éljenek egy olyan világban, amit éppen most teremtettek maguknak: éljenek szépen szerelők, állatorvosok, hegedűművészek, szinkronszínészek és mások munkája nélkül. Ha tudnak.

 
 
Szabó-Szontagh Luca
Fotó: Palágyi Barbara

Szabó-Szontagh Luca, improvizációs színész és tréner arról beszélt, hogy olyan nőként, aki egyedülálló, gyermektelen és előadóművész, már várta, hogy mi lesz a következő dolog, ami miatt megbélyegzi a hatalom. Most éppen azért, ahogyan adózik. Mint mondta, nem az a baja, hogy több adót kell fizetnie, hanem az, hogy nem tudja, mire megy a pénze. Majd megjegyezte, fogalma sincs, hogy szeptembertől miből fog megélni, kitől és mennyi fizetést kap majd.

 
 
Gelencsér Ferenc, Momentum
Fotó: Palágyi Barbara

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is felszólalt, aki arról beszélt, hogy azt szokták mondani, hogy a Fidesz lop, de legalább tud kormányozni, most viszont szembejön a valóság és látszik, hogy sem az inflációtól, sem a válságtól nem tudnak minket megvédeni. Gelencsér szerint ezzel most százezreket tesznek tönkre vagy üldöznek külföldre, majd megkérdezte, hogy

ki gondolkozott el most azon, hogy külföldre menjen, mire a tér nagy részén feltették az emberek a kezüket.

A politikus azt mondta, a kormányt nem érdekli, hogy miből fognak megélni az emberek. A kormány most mélyre löki a szakadék szélén álló vállalkozókat, de mind együtt fogunk zuhanni. "Mi lenne, ha nem hagynánk?" - kérdezte Gelencsér, majd hozzátette, hogy ki kell állnunk egymásért. Majd arra szólította fel Novák Katalint, hogy küldje vissza a törvényt, vagy kérjen utólagos normakontrollt. Végül azzal zárta a beszédét, hogy ez a hatalom egyedül az erőből ért, ezért folytatni kell a tüntetéssorozatot.

Gelencsér beszéde után a tömegben azt kiabálták, hogy 

Foglaljuk el a Nyugati teret!

Majd a tömeg elindult az Alkotmány úton, ahol a rendőrök figyelmeztették őket, hogy szabálysértést követnek el, amire hangos fújolás volt a válasz.

 
 
Vonul a tömeg
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

Végül fél 8 magasságában a tömeg megérkezett a Nyugati térhez, ahol blokkolják a kereszteződést és zúg a "Mocskos Fidesz!" és az "Orbán takarodj!"

 
 
Rendőrök a Nyugatinál
Fotó: Palágyi Barbara

Helyszíni tudósítónk szerint jelentősen indulatosabb a tömeg, mint a tegnapi, keddi tüntetésen és rendre felzúg a "Mocskos Fidesz!"

 
Már a Nyugati teret blokkolják a demonstrálók
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

A tömeg egy része elindult az Oktogon felé, a Nyugatinál lévő felüljárón viszont felsorakoztak a rendőrök, és ott megindult a forgalom. A helyszínen lévő kollégánk elmondása szerint egyre többen vonulnak az Oktogon felé.

Közben a körúton sok autós szimpátiadudál, a Nyugati felé áll a forgalom és továbbra is zúg a "Mocskos Fidesz!" Úgy tűnik, a demonstrálók a Lendvay utca felé veszik az irányt.

 
 
A rendőrök sem mehetnek tovább
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

A szervízúton elinduló rendőröket megállították a tüntetők, leültek eléjük a földre és békésen énekelnek. A rendőröknek végül vissza kellett tolatniuk.

 
 
A tömeg már az Andrássy úton
Fotó: Palágyi Barbara

Közben a tömeg lassan megérkezik a Lendvay utcához, az Andrássy úton zúg az újabb szlogen: "Hazudtatok, takarodjatok!"

A tömeg a Lendvay utcánál gyűlt össze, ahol rengeteg a rendőr. A tüntetők azt skandálják: "Gyere ki, Viktor, konzultálni jöttünk!" Mellette pedig zúg az 

Elegünk van!

A Fidesz-székház előtt gyülekezők közül egyre többen osztják meg személyes történeteiket egy hangosbeszélőben arról, hogy semmi mást nem szeretnének, csak dolgozni és azt csinálni, amit szeretnek, ám ennek a lehetőségét most elveszi tőlük a kormány.

 
 
Mindenki nagyon dühös
Fotó: Palágyi Barbara

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a tömeg a Lendvay utcai után visszafelé veszi az irányt és minden valószínűség szerint ismét a Kossuth tér a cél. Az Oktogont viszont három oldalról körbevették a rendőrök, és a Nyugati, illetve a Deák Ferenc tér irányából nem engednek be senkit, a Blaha Lujza tér felé szabad az átjárás. Könnygáz van náluk, de eddig nem használták.

 
 
Ismét az Oktogonon a tömeg
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

Az Oktogonon még mindig rengetegen vannak, a tér közepén bulihangulat uralkodik. Sokan elindultak a Blaha Lujza tér irányába, miközben azt skandálják: "Nem leszünk jobbágyok!" 

A Blaháról egyenesen az Astoria felé vették az irányt a tüntetők, a Rákóczi úton a Tavaszi szél vizet áraszt és az Érik a szőlő című dalokat énekelve. Közben a menet egyre inkább szétszakad: az Astoriát teljesen elfoglalta a tömeg, még mindig sokan érkeznek, mert a menet vége lemaradt, az eleje viszont már továbbindult a híd irányába. Tudósítóink szerint viszont a Blahán is sokan letelepedtek, egyelőre nem tudni, hogy ők mennek-e tovább, vagy maradnak.

A demonstrálók nagy része mégis nekiindult: az Erzsébet hídon rengetegen vannak, a himnuszt éneklik és sok a rendőr is.

 
 
Már az Erzsébet hídon is sokan vannak
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

Rendőrökből az Attila úton sincs hiány, a tömeg úgy tűnik, a Karmelita kolostor felé vonul. A Döbrentei tér környékén egyre több irányból közelítenek a sisakos rohamrendőrök, akik le is terelték az embereket az útról, így a tömeg most a rakpart felé veszi az irányt, de úgy tudni, a cél továbbra is a Karmelita.

 
 
Rohamendőrök a Döbrentei tér közelében
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk