Újra megemelte az alapkamatot a jegybank

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

Marad a szigorítás, amíg "az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba".

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, azaz 0,15 százalékkal immár 1,80 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,85 százalék és 2,75 százalék közé.

Piaci elemzők is ekkora szigorításra számítottak.

Legutóbb a Monetáris Tanács szeptember 21-én 15 bázisponttal emelte a mértékadó kamatokat, az alapkamat szintje akkor 1,65 százalékra nőtt. Virág Barnabás alelnök ehhez a döntéshez akkor azt fűzte hozzá magyarázatként, hogy a havi rendszerességű emelések maradnak, és a 15 bázispontos lépéseket kell mérvadónak tekinteni.

A testület júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta állt 0,60 százalékon.

 (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Eljön kegyelmed Ozorára?

Ozora kis község Tolna megyében, a Tamási járásban, ezerötszázan lakják. Fesztiváljáról híres, történelmileg sok egyébről. Minket ez a sok egyéb érdekelt, pontosabban a történelmi emlékezet, amikor ellátogattunk a faluba.