Ukrán helyzetről, hibrid háborúról is tárgyaltak a V4-ek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 28.

Belpol

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák parlament honvédelmi bizottsága a zárt ülés után „egységes” NATO-ról és EU-ról adott ki nyilatkozatot.

 A visegrádi országok (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett – közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke, Kósa Lajos a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón.

A delegációk zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon a stratégiai és a hosszú távú együttműködéssel összefüggő kérdések mellett hétköznapi, időszerű problémákra is reagáltak, egyebek között az Ukrajnában és Ukrajna körül az orosz csapatmozgások miatt kialakult feszültségekre.

A V4-tagállamok honvédelmi és rendészeti bizottságainak delegációi közös nyilatkozatban foglaltak állást az uniós migrációs és menekültügyi paktum tervezetéről, valamint a V4-ek közötti védelmi együttműködésről. Az egyhangúan elfogadott nyilatkozatban emlékeztetnek arra, hogy „a feszültség további növekedése a térségben a belorusz migrációs válsághoz hasonló tömeges migránsáradatot indíthat el Ukrajnából, ami (...) összehangolt megközelítést igényel”. A politikusok szerint elengedhetetlen egy olyan uniós szintű menekültügyi és migrációs rendszer kiépítése, amely képes megbirkózni a kihívásokkal, az EU külső határaira nehezedő állandó migrációs nyomással, valamint „a migrációt eszközként felhasználó hibrid támadásokkal”. 

Leadkép: A visegrádi országok parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai üléseztek Debrecenben, a Kölcsey Központban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk