Üzent a pártoknak Márki-Zay roma kabinetvezetője

  • narancs.hu
  • 2022. január 28.

Belpol

Mert egy roma sincs a közös listán.

A közösségi oldalon tette szóvá Lakatos Béla, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt roma kabinetvezetője, hogy az ellenzék készülő közös listáján a jelek szerint egy roma sincs.

 „Tisztelt Pártvezetők! Az ellenzéki összefogás pártjai hamarosan véglegesen megállapodnak az ellenzéki közös lista elosztásában. Láthatóak a majdnem végleges számok, ami a listás helyek elolszását mutatják: DK 14, Jobbik 12, Momentum 8, MSZP és PM együtt 8, LMP 3 vagy 4. Én nem veszek részt ezeken a megbeszéléseken, miért is vennék? Nem ez a dolgom, és pártelnök sem vagyok. Azonban Márki-Zay Péter roma kabinetvezetőjeként meg kell most ebben a pillanatban szólaljak. A miniszterelnök-jelölt megkért benneteket valamire, amit a Jobbikon kívűl mind elfogadtatok nyílvános adásban a miniszterelnök- jelölti vita során. S most ennek semmi nyomát nem látjuk mi romák, sőt még annak a Berki Sándornak a helye is veszélybe került a 45 hely között, akiről azt gondoltuk, hogy bekerül az új Parlamentbe” – írta Lakatos Béla.

A kabinetvezető úgy látja, hogy a romák jelenléte a listán Márki-Zay Péteren kívül senkinek sem fontos. Arra kéri a pártokat, gondolják át ezt a helyzetet, ha tényleg új romapolitikát szeretnének, mert közel egymillió ember képviseletéről van szó, ennek a népességnek pedig 60-70 százaléka nyomorúságos körülmények között él.

Ha nem lesz roma az ellenzéki összefogás képviselői között, az a romák szemében megkérdőjelezi a pártok hitelességét – érvel Lakatos Béla.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk