Ungváry Krisztiánnak máris elege lett a Veritas Intézetből

  • narancs.hu
  • 2019. július 9.

Belpol

Felmondott.

Ungváry Krisztián történész, aki többször fogalmazott meg kritikákat Orbán politikájával kapcsolatban, azután került a kormány emlékezetpolitikáját támogató intézethez, miután korábbi munkahelyét, az Országos Széchenyi Könyvtár alá tartozó 1956-os intézetet a Veritasba olvasztották.

Kiemelik az '56-os Intézetet a Széchényi Könyvtárból, és a Veritas Intézetbe olvasztják

A rendeletet pont Orbán Viktor szignózta. A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent egy kormányhatározat Orbán Viktor aláírásával, ami a VERITAS Történetkutató Intézetre bízza az 1956-os Intézet - Oral History Archívum működtetését. Az 1956-os Intézet 2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működött, de a rendelet szerint június 15-től beolvad a Veritasba.

A 24.hu most arról ír, hogy a történész saját kezdeményezésére távozik az intézettől. Ungváry nemrég még azt nyilatkozta a lapnak, hogy azért ment át a Veritashoz, mert megígérték neki, hogy szabadon kutathat. Úgy tűnik, mégsem.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.