Uniós biztos: Magyarországon probléma a rendszerszintű korrupció

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 1.

Belpol

Didier Reynders újfent bírálta az LMBTQ-ellenes törvényt is. 

Magyarországon és Lengyelországban nem javult a helyzet jogállamiság szempontjából az Európai Bizottság tavaly szeptemberi jogállamisági jelentés óta - jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának szerdai ülésén.

A biztos kiemelte: Magyarországon és Lengyelországban továbbra is aggodalomra ad okot a bíróságok függetlenségének helyzete, és a magyar médiaszabadsággal, illetve a rendszerszintű korrupcióval is súlyos problémák vannak.

Hozzátette: Magyarországgal szemben újabb kötelezettszegési eljárás indult nemrégiben, mivel a magyar kormány megszegte az EU Alapjogi Chartájában foglalt jogszabályokat, "amikor olyan tartalmakat tiltott be, amelyek a születéskor meghatározott nemtől eltérő ábrázolást, illetve homoszexualitást foglalnak magukban".

Mint mondta, az új magyar törvény számos európai jogszabályt sért. Az alapjogokat sértő esetként emlegette azt, hogy "Magyarországon nem jelenhetnek meg LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) témákat tartalmazó gyermek és mesekönyvek".

"Ez a határozat sérti a szerzői jogokat, a hagyományos nemi szerepektől való eltérés jogát, a véleményszabadságot és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát" - jelentette ki.

(Valójában a homofób törvény végrehajtási rendelete nem tiltja kategorikusan az LMBTI-témájú  mesekönyvek kiadását, de árulni csak zárt csomagolásban lehet ezeket, nem kerülhetnek a boltok kirakatába, iskolák és templomok 200 méteres környezetében pedig egyáltalán nem forgalmazhatók.)  

Sophie Int'Veldt holland zöldpárti politikus, a parlamenti bizottság tagja felszólalásában csalódását fejezte ki, hogy immáron tíz éve nem történik semmilyen ellenlépés az Európai Bizottság és az Európai Tanács részéről a jogállamiság rendszerszintű megsértésre.

"Kényszeríteni kell ezt a két testületet, hogy álljanak végre ki a jogállamiság mellett. Amennyiben ez nem történik meg, az Európai Parlamentnek el kell gondolkoznia, milyen más eszközökkel tud fellépni az ügyben" - hangsúlyozta.

Katarina Barley, az EP szocialista alelnöke arról beszélt, hogy a "jóhiszemű" európai kormányok haladást tudnak elérni a jogállamiság terén, mert együttműködnek az Európai Bizottsággal.

"Ellenben a rosszhiszemű kormányok esetében, mint amilyen a magyar és a lengyel, nem történik semmi e téren, sőt a helyzet csak súlyosbodik" - jelentette ki.

A német politikus szerint Magyarországon már aligha lehet demokráciáról beszélni. Véleménye szerint "Orbán Viktor még abban az esetben is, ha elveszti a vállasztásokat, a kormányzat által hozott törvények segítségével továbbra is képes lesz ellenőrzés alatt tartani az államot".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk