Egyelőre csak belengette az atlétikai vb vétóját Budapest

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 1.

Belpol

Két előterjesztés közül a puhábbat fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. 

Karácsony Gergely főpolgármester előtrjesztését szavazta meg szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ennek értelmében Budapest visszavonja az atlétikai vb megrendezéséhez adott hozzájárulását, amennyiben a kormány akár egyetlen, eredetileg a Diákvárosnak szánt területet is átad a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusát fenntartó alapítványnak.

Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes is benyújtott egy előterjesztést a szerdai ülésre, ez kapásból visszavonta volna a vb megrendezéséhez adott hozzájárulást, amit azonban egyelőre elvetettek a képviselők.

Az Átlátszó szerint egyébként a bíróság már bejegyezte a Fudan Hungary Egyetem Alapítványt, egy korábbi törvény pedig rendelkezett arról, hogy milyen területeket ad át az alapítványnak ingyenesen az állam. A mai közgyűlési határozat értelmében Budapest akkor lép az atlétikai vb-vel kapcsolatban, ha ez a vagyonátadás ténylegesen meg is valósul.

Egy momentumos módosító javaslat alapján a közgyűlés azzal is egyetértett, hogy a hozzájárulást abban az esetben is visszavonja, ha a kormány nem gondoskodik az Egészséges Budapest Program egészségügyi fejlesztéseinek folytatásáról.

A főváros hozzájárulása jogilag egyébként nem szükséges feltétele a vb megrendezésének, azt elvben e nélkül is lebonyolíthatják, ugyanakkor Karácsonyék játszhatnak arra, hogy a nemzetközi atlétikai szövetség egy ilyen politikai környezetben inkább máshova vinné a versenyt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk