Ursula von der Leyennek továbbra is teljes a bizalma az EB-alelnökében, akivel Orbán nem hajlandó beszélni

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 29.

Belpol

Orbán és Deutsch is nekiment az értékekért és átláthatóságért felelős alelnöknek, mert bírálni merte Magyarországot. A Bizottság elnöke nem osztja véleményüket.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének "teljes a bizalma" Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben - közölte Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kedden.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette, hogy az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy

Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával.

Orbán szerint ugyanakkor az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Kedden délután erről beszélt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is Brüsszelben, aki azt mondta: Vera Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell.

Vera Jourová

Vera Jourová

 

 

Az uniós bizottság vezető szóvivője azt is elmondta, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni.

A jelentés, amelynek egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz, valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd - tette hozzá. A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése.

Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni.

Orbán nem beszél többet az EB-alelnökkel, mert beszólt a magyar sajtóviszonyokra

Vera Jourová távozását követeli a magyar kormány. Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel.

Figyelmébe ajánljuk