Novemberben 20 százalékkal megemeli a kormány az ápolók és egészségügyi szakdolgozók fizetését

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 29.

Belpol

Rétvári Bence szerint egyre több az orvos, a MOK kérdőívéből viszont nem teljesen ez látszik.

Novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, azon az 500 ezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi dolgozók számára - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden.

Rétvári Bence a maglódi egészségügyi központ ünnepélyes átadóján beszélt erről és arról is, hogy

  • szerinte egyre kevesebb orvos és ápoló hagyja el Magyarországot,
  • egyre többen végeznek az orvosi egyetemeken, így egyre több az orvos is,
  • a kormány egyre több pénzt tol az egészségügybe,
  • így aztán az egészségben eltöltött és a várható életévek számát is sikerült egy évtized alatt csaknem kettővel megnövelni.

Ebből úgy tűnik, Rétvári Bence nem olvasta a MOK kérdőívére adott válaszokat, amit a négy nagy orvosképző egyetem több mint 3700 hallgatója töltött ki még a nyáron. Abból ugyanis az látszik, hogy minden ötödik medikus külföldön szeretne elhelyezkedni az egyetem elvégzését követően, 29,7 százalékuk pedig hosszabb távú munka miatt gondolkodik a külföldre költözésben, azaz majdnem minden második leendő orvos tervezi, hogy valamikor elhagyja az országot.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.