Valaki simán beletörölt egy állami adatbázisba

  • narancs.hu
  • 2023. július 25.

Belpol

A magántőkealapok valós tulajdonosait – Mészáros Lőrincet, Szíjj Lászlót és üzletfeleiket – már nem lehet megtalálni. Januárban, amikor a Direkt36 írt róluk, még megvoltak.

Valahogy eltűntek a magántőkealapok a NAV által működtetett tényleges tulajdonosi adatbázisból – vette észre a Direkt36.

A Telexen közzé tett cikk emlékeztet, januárban a tényfeltáró közösség írt erről a befektetési formáról. Azért vált népszerűvé, mert alacsony adók mellett elvileg anonimitást biztosít, mint az offshore cégforma. Sok százmilliárd forint kezdett ilyen alapokba vándorolni. Magántőkealap a tulajdonosa a 35 éves magyar autópálya-koncessziónak, de hotelláncoknak, budapesti palotáknak, éttermeknek, bankoknak, cégeknek is.

A NAV által kezelt adatbázis bepillantást engedett ebbe a világba, az év elején a Direkt36 egy sor neves magyar üzletembert be tudott azonosítani magántőkealapok tulajdonosaiként, így Száraz Istvánt, Szíjj Lászlót, Mészáros Lőrincet, Hernádi Zsoltot, Jászai Gellértet. Ez talán azért történhetett meg, mert az adatbázis kezelésére vonatkozó szabályozás komplikált, nem egyértelmű, milyen adatoknak kell ott szerepelniük. 

A Direkt36 írása óta is szaporodnak a magántőkealapok, most azonban a magántőkealap keresőszóra nulla találatot ad ugyanaz az adatbázis, amely januárban még 37-et. Pedig a nyilvántartásra vonatkozó jogszabályok nem változtak.

A Direkt36 szerette volna megtudni, ki törölte az érzékenynek bizonyult adatokat, de nem boldogult.

A NAV másfél sorban azt válaszolta, nem foglalkozik az adatbázisban megjelenő információkkal: „a tényleges tulajdonosi adatbázis a számlavezetők által – minden hónapban – szolgáltatott adatokat mutatja meg. Ezeket az adatokat a NAV változtatás nélkül teszi elérhetővé.” Vagyis az a bank küldi be az adatot, amely a magántőkealap számláját kezeli. A kérdésre, vajon a bankok távolították-e el a magántőkealapokat az adatbázisból, a Bankszövetség nem reagált. Az MNB szerint a felügyelő szerv ez esetben mégis a NAV, a kérdésekre pedig a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak kellene válaszolnia, de a GFM nem válaszolt. 

A Direkt36 megkeresett nyolc magántőkealap-kezelő céget is, közülük négy válaszolt, de ezekből a válaszokból sem derült ki semmi.

A Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. például állítja, nem kezdeményezte az adatok törlését, módosítását. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk