Válaszoltak a háziorvosok L. Simon kritikájára

  • narancs.hu
  • 2022. április 22.

Belpol

Kiálltak a kritizált orvos mellett, ugyanis az nem hibázott, ilyen ma az ellátási rendszer.

L. Simon László a napokban a Facebook-oldalán csodálkozott rár arra, hogy a háziorvosokhoz telefonon kell időpontot kérni, sőt, azok nem ennek ki azonnal házhoz a beteghez, még akkor sem, ha az éppen az ő édesanyja.

A poszt nagy port kavart és elég hamar el is tűnt L. Simon oldaláról, a Népszava azonban megkérdezte a kritizált háziorvost, mit gondol a történtekről. A több körzetben is rendelő doktort, Csáti Géza Attila a lapnak csak annyit mondott, arra esküdött fel, hogy segítsen az embereknek, és valamennyien betartják az előírásokat.

Hogy utóbbi pontosan mit jelent, azt már más háziorvosok fejtették ki, elmondva: "nincs igaza az egykori kulturális államtitkárnak, ugyanis még mindig él a koronavírus miatt 2020 év elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség".

A megkérdezett házirovosok L. Simon László felhördülésére kifejtették, hoyy nem történt hiba, ma az ellátási rendszer így működik. 

Egy kaposvári háziorvos elmondta, hogy még tartja magát, hogy a beteg telefonon bejelentkezik, s a panaszok alapján dönt az orvos, mikor és milyen formában látja el. Ezeket a protokollokat viszont mindenhol maguk alakították ki.  "Nálunk például a rendelési idő elejére a nem lázas betegeket hívjuk be, s csak utánuk jöhetnek a felsőlégúti tüneteket produkálók és a hőemelkedéses vagy lázas betegek. Ha valaki hasonló tünetekkel jelentkezett volna be, mint L. Simon László édesanyja, én is azt mondtam volna neki, eszébe ne jusson bejönni, ugyanis az elmondás alapján Covid-gyanúsnak kell tekintenem, s nem engedhetem a többi beteg közé" - magyarázta.

Az időpontkérésről elmondták, hogy bár a betegek nehezményezik, de az orvosok és a betegék helyzetét is megkönnyíti egyes esetekben, ugyanis utóbbiaknak nem kell órákat ülniük a rendelő várójában akár 30 emberrel összezsúfolva. Tehát ezt a rendszert a covid után is érdemes lenne megtartani.

Arra viszont általánosan nincs kapacitás, hogy a háziorvos kimenjen a beteghez: "Ha valaki annyira rosszul érzi magát, hogy nem tud várni, akkor mentőt kell hívni. Mert rendelési időben a háziorvos nem tud kirohanni mindenkihez lakásra, aki úgy érzi, hogy azonnali ellátást igényel" - fejtette ki egy somogyiháziorvos az esetre reagálva.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk