Van erdőügyi államtitkár Magyarországon, és ő most elmondta, hogy minden rendben

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 11.

Belpol

A rendkívüli fakitermelési szabályok csak vészhelyzetben fognak életbe lépni – mondta az erdőügyi államtitkár. 

Zambó Péterrel, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárával készített interjút a kormánypárti Magyar Nemzet, az interjúban pedig Zambó azt hangoztatta, hogy a kormány rendelete a tűzifa-kitermelés egyszerűbbé tételéről valójában nem veszélyezteti az erdőket.

Zambó azt fejtegette, hogy Magyarországon energia-vészhelyzet van, és hogy ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek a családok, majd hozzátette, hogy az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. Bár szerinte is vészhelyzet van, azt mondta, a fakitermelésre vonatkozó

rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.

"Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik" – mondta.

Később hozzátette, hogy az idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely viszont a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett szerinte az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető.

Zambó emellett azt is mondta, hogy "Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, és a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk", illetve hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítanak, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani.

"Az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatók, így több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt mint Magyarország zöldtőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük" – fejtegette az államtitkár, aki szerint 

"nem csökken az erdők területe és semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk