Van még remény: tényleg mehetnek Cserdibe az Őcsényből kitiltott menekült családok

  • narancs hu
  • 2017. október 15.

Belpol

Már szervezik a pihenésüket.

Hatalmas botrány kerekedett nemrég abból, ahogy a Tolna megyei Őcsényben kiakadtak néhány menekült család tervezett üdültetése miatt. Ezek a családok engedéllyel vannak az ország területén, oltalmazotti státuszt kaptak az államtól, az őcsényiek mégis tiltakoztak ellenük, illetve a nekik szállást adni akaró helyi panziós ellen, akit többen megfenyegettek, és valaki kiszúrta az autója gumiját is. A felzúdulás vége az lett, hogy lemondott a falu polgármestere, a Migration Aid pedig végül úgy döntött, nem viszi a településre a családokat.

Ezek után Bogdán László, Cserdi polgármestere volt az első, aki a Hír TV Szabadfogás című műsorában bejelentette, hogy a települése szívesen látja a menekült családokat. Elmondta, hogy megtisztelő lenne számukra, ha megvendégelhetnék ezeket az „egyszerű embereket, akik bajban vannak”. Majd ahhoz az Orbán Viktorhoz szólt, aki nemrég helyeselte az őcsényiek önkényeskedéseit: „Miniszterelnök Úr, most ne dobjanak majd a fekete autóba, de én szeretném, ha ezeket az embereket egy picit jobban figyelnénk és óvnánk”.

A menekültek pihenését szervező Migration Aid szombaton azt közölte, hogy a polgármester meghívása után a napokban Cserdiben jártak, ahol elkezdték szervezni a családok pihenésének szervezését. „Úgy gondoljuk, szimbolikus jelentősége van annak, hogy Magyarországon elsőként egy olyan faluban tölthetnek el pár napot a kirekesztett menekültek, amelynek lakói 80 százalékban cigányok, azaz egy olyan réteghez tartoznak, akiket szintén kitaszít a magyar társadalom egy része” – írja a szervezet.

Figyelmébe ajánljuk