Varga Judit jóformán meg sem említette a jogállamisági mechanizmust, amikor az EU Bíróság ítéletét értékelte

  • narancs.hu
  • 2022. február 16.

Belpol

Az igazságügminiszter a Kormányinfón többet beszélt a homofób törvényről, mint a Magyarország által elbukott perről.

Az Európai Bíróság politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt. Ezzel kezdte a szerdai Kormányinfón az EU Bírósága ítéletének értékelését Varga Judit igazságügy-miniszter. Mint ismert, a luxembourgi bíróság jóváhagyta az EU-s jogállamisági mechanizmust, egyben elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét. 

Nem ért minket meglepetés, de a gyermekvédelmi vitában a EU Bírósága, Brüsszel politikai szereplővé lépett elő – fogalmazott Varga Judit, aki a Kormányinfón lényegében a Facebookon korábban közzé tett bejegyzését ismételte meg. Úgy értékelt, újabb nyomásgyakorlás történt a gyermekvédelmi törvény miatt.

A miniszter azt mondta, hosszú ideje folytatnak egyeztetéseket Brüsszellel sok témában. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban levelet kaptak az EU-tól, hogy változtassák meg, ezért döntött a kormány, hogy népszavazásra viszi a témát. A magyar emberek döntését a brüsszeli bürokráciának is el kell fogadnia – mondta Varga Judit. Egyben emlékeztetett arra, hogy a migrációs vita idején is hatalmas nyomás helyeződött Magyarországra, de

a gyerekeket meg kell védeni a szexuális propagandától; a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság.

Miután gyakorlatilag szó szerint elismételte az EU Bíróságát és Brüsszelt bíráló megjegyzéseit, Varga Judit el is ment a Kormányinfóról, így nem tudtak tőle kérdezni az újságírók.

Ezután a sajtótájékoztatót vezető Gulyás Gergely más témákról beszélt. A benzinárstoppal kapcsolatban elmondta, nem tudnak arról, hogy egy-egy bezárt benzinkút öt kilométeres körzetében ne lehetne máshol tankolni. Ha szükséges, az állam kijelölhet szolgáltatót, a Mol pedig működtetheti így a benzinkutakat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette azt is, egy benzinkútról maximum 10 liter gázolajat és benzint lehet elvinni kannában a tankoláson felül.

Az inflációról és a gazdasági növekedésről is beszélt Gulyás Gergely. Szerinte az a világon mindenhol nőtt; a kormány bízik abban, hogy az utolsó negyedévben 2-4 százalék közé tér vissza az infláció. A 7,1 százalékos tavalyi gazdasági növekedés a rendszerváltás óta a legmagasabb, csak Lengyelország előz meg minket e tekintetben – mondta a miniszter hozzátéve, lehet egyes országokkal szemben bosszúhadjáratot folytatni, de mégis ez az EU két legjobb növekedési adata az elmúlt évben.

Ezt követően Gulyás Gergely a sajtó kérdéseire válaszolt.

  • A benzinkutak kompenzációja nem merült fel, az adófizetők pénzéből nem akarják kisegíteni a benzinkutakat – mondta a miniszter.
  • Jelenleg is folynak tárgyalások a pedagógusokkal és a szakszervezetekkel. Gulyás elmondása szerint értik a problémát, legalább 30 százalékos béremelést tudnak biztosítani, szeretnének többet is... Elmondása szerint azt kérik a pedagógusoktól, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség jogellenes, a sztrájkról pedig a bíróság mondta ki, hogy az. Kiemelte, hogy szeretnénk együttműködni. De megjegyezte, a március 16-i  sztrájk annyira közel van az országgyűlési választáshoz, hogy azt nehéz nem az abba való beavatkozásként értékelni, így viszont akkor már politikai akcióról van szó.
  • Gulyás közlése szerint Varga Juditnak hivatalos programja van, ezért ment el villámgyorsan rövid bejelentése után.
  • A kormány családtámogatási rendszeréről azt mondta, van lehetőség máshogy élni. De a kormány mindent megtesz azért, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységet, ezért támogatják a gyermekeseket. De mindenkinek lehetősége van úgy élni, ahogy akar. Igaz, nekik kevesebb támogatás jár.
  • Inkább az 500 milliárd forinthoz közelít a rezsicsökkentés miatti állami kiesés, mint a kétezermilliárdhoz – mondta Gulyás. Hozzátette, a magyar állam képes ezt az összeget pótolni.
  • A miniszter szerint jogilag és politikailag másképp kell értékelni a népszavazás eredményétAmennyiben 3-4 millió "egyirányú" szavazat születik, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár jogilag akkor érvényes egy népszavazás, ha a választópolgárok fele részt vesz rajta. Gulyás elismerte, ha jogilag nem érvényes a népszavazás, akkor is kötelezőnek fogja  tekinteni magára nézve az Orbán-kormány.
  • Gulyás szerint bár a jogállamiság fogalma szerepel az uniós alapszerződésben, de definíciója nem, ezért lehetnek viták. Arra a kérdésre, független szerv-e az uniós bíróság, a miniszter úgy felelt: valószínűleg idegenben játszunk.
  • Vizsgálják-e, hogy Völner Pál kiszivárogtatott-e bármilyen lehallgatást? Gulyás azt mondta, erre nincs bizonyíték, a hatóságok vizsgálódnak.
  • Az élelmiszerárstop esetleges meghosszabbításáról annak lejárata előtt két-három héttel dönt a kormány.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a két köztársaságielnök-jelölt közül nem Róna Péter az alkalmasabb. Hozzátette, nincs olyan erős véleménye az ellenzék jelöltjéről, mint Simor András volt jegybankelnöknek.
  • A hatósági ár a magyar jog része, de óvatosan kell élni vele. Bár főszabály szerint nem szerencsés a piaci folyamatokba beavatkozni, Gulyás elmondása szerint most szükség van közbelépésre. Mint mondta, problémát jelent, ha néhány benzinkutat be kell zárni, de nagyobb gond lenne, ha 540 forint lenne az üzemanyag ára és 10 százalék felett lenne az infláció.
  • Magas az aránya az egyszereplős közbeszerzéseknek, a kormány vállalta, hogy változtat ezen.
  • Mekkora emelkedést okoz az inflációban az szja-visszatérítés a kormány számításai szerint? Gulyás elmondása szerint összesen 580-600 milliárd forintról beszélünk, míg a lakossági fogyasztás több ezer milliárd forint. Nulla környékén lesz a hatása – mondta Gulyás Gergely.
  • Ma az tűnik a megalapozott feltételezésnek, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem írhatjuk alá a helyreállítási alap szerződését – ezt mondta Gulyás a sokadik erről szóló kérdésre, ami azt firtatta, a kormány szerint miért van köze a törvénynek a mai bírósági döntéshez. "Ma egyetlen dolgot tudunk biztosan mondani, hogy ellenünk kötelezettségi eljárás indult a gyermekvédelmi törvény miatt, majd nem írták alá a szerződést."
  • Egyelőre nincs újabb kormánydöntés arról, hogy a benzin és gázolaj, valamint egyes élelmiszerek után másnak is hatósági árat szabnának-e. Maradnak a mostani döntések.
  • Keres más országokkal kapcsolatot a magyar kormány, hogy ellenállást hozzanak létre az uniós bírósággal szemben? Gulyás nagy nehezen, de elismerte, hogy igen.
  • Gulyás Gergely nem tud arról, hogy egyes miniszterek magánéletéről bármi szivárogtatásra érdemes információ kerülne-e nyilvánosságra (ahogy arra Márki-Zay Péter egy lakossági fórumon utalt).

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.