Varga Judit jóformán meg sem említette a jogállamisági mechanizmust, amikor az EU Bíróság ítéletét értékelte

 • narancs.hu
 • 2022. február 16.

Belpol

Az igazságügminiszter a Kormányinfón többet beszélt a homofób törvényről, mint a Magyarország által elbukott perről.

Az Európai Bíróság politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt. Ezzel kezdte a szerdai Kormányinfón az EU Bírósága ítéletének értékelését Varga Judit igazságügy-miniszter. Mint ismert, a luxembourgi bíróság jóváhagyta az EU-s jogállamisági mechanizmust, egyben elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét. 

Nem ért minket meglepetés, de a gyermekvédelmi vitában a EU Bírósága, Brüsszel politikai szereplővé lépett elő – fogalmazott Varga Judit, aki a Kormányinfón lényegében a Facebookon korábban közzé tett bejegyzését ismételte meg. Úgy értékelt, újabb nyomásgyakorlás történt a gyermekvédelmi törvény miatt.

A miniszter azt mondta, hosszú ideje folytatnak egyeztetéseket Brüsszellel sok témában. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban levelet kaptak az EU-tól, hogy változtassák meg, ezért döntött a kormány, hogy népszavazásra viszi a témát. A magyar emberek döntését a brüsszeli bürokráciának is el kell fogadnia – mondta Varga Judit. Egyben emlékeztetett arra, hogy a migrációs vita idején is hatalmas nyomás helyeződött Magyarországra, de

a gyerekeket meg kell védeni a szexuális propagandától; a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság.

Miután gyakorlatilag szó szerint elismételte az EU Bíróságát és Brüsszelt bíráló megjegyzéseit, Varga Judit el is ment a Kormányinfóról, így nem tudtak tőle kérdezni az újságírók.

Ezután a sajtótájékoztatót vezető Gulyás Gergely más témákról beszélt. A benzinárstoppal kapcsolatban elmondta, nem tudnak arról, hogy egy-egy bezárt benzinkút öt kilométeres körzetében ne lehetne máshol tankolni. Ha szükséges, az állam kijelölhet szolgáltatót, a Mol pedig működtetheti így a benzinkutakat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette azt is, egy benzinkútról maximum 10 liter gázolajat és benzint lehet elvinni kannában a tankoláson felül.

Az inflációról és a gazdasági növekedésről is beszélt Gulyás Gergely. Szerinte az a világon mindenhol nőtt; a kormány bízik abban, hogy az utolsó negyedévben 2-4 százalék közé tér vissza az infláció. A 7,1 százalékos tavalyi gazdasági növekedés a rendszerváltás óta a legmagasabb, csak Lengyelország előz meg minket e tekintetben – mondta a miniszter hozzátéve, lehet egyes országokkal szemben bosszúhadjáratot folytatni, de mégis ez az EU két legjobb növekedési adata az elmúlt évben.

Ezt követően Gulyás Gergely a sajtó kérdéseire válaszolt.

 • A benzinkutak kompenzációja nem merült fel, az adófizetők pénzéből nem akarják kisegíteni a benzinkutakat – mondta a miniszter.
 • Jelenleg is folynak tárgyalások a pedagógusokkal és a szakszervezetekkel. Gulyás elmondása szerint értik a problémát, legalább 30 százalékos béremelést tudnak biztosítani, szeretnének többet is... Elmondása szerint azt kérik a pedagógusoktól, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség jogellenes, a sztrájkról pedig a bíróság mondta ki, hogy az. Kiemelte, hogy szeretnénk együttműködni. De megjegyezte, a március 16-i  sztrájk annyira közel van az országgyűlési választáshoz, hogy azt nehéz nem az abba való beavatkozásként értékelni, így viszont akkor már politikai akcióról van szó.
 • Gulyás közlése szerint Varga Juditnak hivatalos programja van, ezért ment el villámgyorsan rövid bejelentése után.
 • A kormány családtámogatási rendszeréről azt mondta, van lehetőség máshogy élni. De a kormány mindent megtesz azért, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységet, ezért támogatják a gyermekeseket. De mindenkinek lehetősége van úgy élni, ahogy akar. Igaz, nekik kevesebb támogatás jár.
 • Inkább az 500 milliárd forinthoz közelít a rezsicsökkentés miatti állami kiesés, mint a kétezermilliárdhoz – mondta Gulyás. Hozzátette, a magyar állam képes ezt az összeget pótolni.
 • A miniszter szerint jogilag és politikailag másképp kell értékelni a népszavazás eredményétAmennyiben 3-4 millió "egyirányú" szavazat születik, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár jogilag akkor érvényes egy népszavazás, ha a választópolgárok fele részt vesz rajta. Gulyás elismerte, ha jogilag nem érvényes a népszavazás, akkor is kötelezőnek fogja  tekinteni magára nézve az Orbán-kormány.
 • Gulyás szerint bár a jogállamiság fogalma szerepel az uniós alapszerződésben, de definíciója nem, ezért lehetnek viták. Arra a kérdésre, független szerv-e az uniós bíróság, a miniszter úgy felelt: valószínűleg idegenben játszunk.
 • Vizsgálják-e, hogy Völner Pál kiszivárogtatott-e bármilyen lehallgatást? Gulyás azt mondta, erre nincs bizonyíték, a hatóságok vizsgálódnak.
 • Az élelmiszerárstop esetleges meghosszabbításáról annak lejárata előtt két-három héttel dönt a kormány.
 • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a két köztársaságielnök-jelölt közül nem Róna Péter az alkalmasabb. Hozzátette, nincs olyan erős véleménye az ellenzék jelöltjéről, mint Simor András volt jegybankelnöknek.
 • A hatósági ár a magyar jog része, de óvatosan kell élni vele. Bár főszabály szerint nem szerencsés a piaci folyamatokba beavatkozni, Gulyás elmondása szerint most szükség van közbelépésre. Mint mondta, problémát jelent, ha néhány benzinkutat be kell zárni, de nagyobb gond lenne, ha 540 forint lenne az üzemanyag ára és 10 százalék felett lenne az infláció.
 • Magas az aránya az egyszereplős közbeszerzéseknek, a kormány vállalta, hogy változtat ezen.
 • Mekkora emelkedést okoz az inflációban az szja-visszatérítés a kormány számításai szerint? Gulyás elmondása szerint összesen 580-600 milliárd forintról beszélünk, míg a lakossági fogyasztás több ezer milliárd forint. Nulla környékén lesz a hatása – mondta Gulyás Gergely.
 • Ma az tűnik a megalapozott feltételezésnek, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem írhatjuk alá a helyreállítási alap szerződését – ezt mondta Gulyás a sokadik erről szóló kérdésre, ami azt firtatta, a kormány szerint miért van köze a törvénynek a mai bírósági döntéshez. "Ma egyetlen dolgot tudunk biztosan mondani, hogy ellenünk kötelezettségi eljárás indult a gyermekvédelmi törvény miatt, majd nem írták alá a szerződést."
 • Egyelőre nincs újabb kormánydöntés arról, hogy a benzin és gázolaj, valamint egyes élelmiszerek után másnak is hatósági árat szabnának-e. Maradnak a mostani döntések.
 • Keres más országokkal kapcsolatot a magyar kormány, hogy ellenállást hozzanak létre az uniós bírósággal szemben? Gulyás nagy nehezen, de elismerte, hogy igen.
 • Gulyás Gergely nem tud arról, hogy egyes miniszterek magánéletéről bármi szivárogtatásra érdemes információ kerülne-e nyilvánosságra (ahogy arra Márki-Zay Péter egy lakossági fórumon utalt).

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

 • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.