Kihallgatta Varju Lászlót az ügyészség

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 6.

Belpol

A politikus panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Két ügyben, választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét.

Az ügyészség azt közölte, a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította.

A másik ügy az, amikor 2018 decemberében Varju több országgyűlési képviselővel bement az MTVA székházába, a gyanú szerint pedig Varju azért, hogy bejusson a stúdióba nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját.

Súlyos testi sértés miatt azért folyik az eljárás, mert Varju később a székház első emeletén be akart menni egy folyosóra, többszöri felszólításra sem távozott onnan, erőszakos ellenállása miatt végül pedig testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A gyanú szerint a politikus a földön fekve elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát - Polt Péter legfőbb ügyész indítványára - az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

Varju - akit Czeglédy Csaba képvisel - az ügyészség épülete előtt sajtótájékoztatón azt mondta, mindkét gyanúsítással szemben panasszal élt, de részletes vallomást is tett. Azt mondta, most az ügyészségnél van a labda, amelynek mérlegelnie kell, hogy a képviselő mellé áll-e, vagy kiszolgálja a Fidesz érdekeit.

Hozzátette azt is, csak azért nem rabosították, mert panasszal élt a gyanúsítások ellen. Mint mondta, reméli, hogy a panaszának helyt adnak és megszüntetik az eljárást.

Figyelmébe ajánljuk