Vegyipari üzem építése ellen tüntettek Hevesen

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 5.

Belpol

A polgármester viszont péntekre „nem sajtónyilvános” lakossági tájékoztatót hirdetett, amelyre csak személyit, lakcímkártyát felmutatva mehetnek be a hevesiek.

A BYN Chemical nevű kínai cég üzemet tervez építeni Heves városa mellett, az akkumulátor-gyártáshoz használt NMP nevű anyagot szeretné ott újrahasznosítani. Az építkezés tervéről már a júniusi önkormányzati választás előtt is jelentek meg hírek, de bizonyossá csak később vált, hogy létesül ilyen telephely. 

A 24.hu videós tudósítása a beruházás ellen tiltakozó helyiek és politikusok tüntetéséről számol be. 

Az összeállításban nyilatkozó helyiek sérelmezik, hogy a polgármester a választásokig titkolózott, hogy biztosat azóta sem lehet tudni arról, mi készül, miközben aki utánanéz annak, mi ez az NMP nevű szer, arra jut, hogy nem szeretne ilyen anyaggal foglalkozó üzem közelében lakni. Szóba került, hogy a jelek szerint a beruházás jó minőségű termőföldön valósulna meg, és nagyon rossz reklámot csinálna a hevesi dinnyének.

Kis Lola Virág ökotoxikológus a videóban azt mondja, az NMP nagyon veszélyes vegyi anyag, amelyből öt százalék általában a levegőbe jut. Emlékeztet arra, hogy a gödi üzem milyen káros anyagokat bocsát ki.

Csárdi Antal, az LMP francióvezető-helyettese és Lőcsei Lajos momentumos országgyűlési képviselő is arról beszélt a demonstráción, hogy korábban kérdezték Sveiczer Sándor polgármestert, milyen üzem jön Hevesre, és nekik tagadta azt, ami mára valósággá vált. A videóban látni lehet egy régebbi felvételt, amelyen

a polgármester azt mondja, „tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy a félrevezető információkkal ellentétben nem épül akkugyár Hevesen”.

Csárdi szerint akkor már tudhatta a polgármester, valójában milyen üzem települ oda, csak erről hallgatott. Lőcsei arra emlékeztet, hogy Hevesen már korábban elkezdődött az üzemnek szánt terület felvásárlása.

A tüntetés szervezői aláírást gyűjtenek az építkezés ellen, és szeretnék elérni, hogy a kormány ne nyilvánítsa kiemelt beruházássá a feldolgozót. 

A kínai vállalat azt közölte, hogy nem gyártani akarja az NMP-t, hanem éppen az akkugyárakban használt NMP újrahasznosításával foglalkozik, környezetvédelmi szempontból világelső technológiát alkalmazva. Tájékoztatni is akarja a helyieket erről. 

 

 

 Erre a polgármester is készül, de eléggé furcsán. A 24.hu szeretett volna nyilatkozatot kérni tőle, de ő nem élt a lehetőséggel. 

 

A város Facebook-oldalán azonban megjelent egy poszt, amely szerint pénteken este 6-tól lakossági tájékoztatót tartanak a hevesi művelődési központban az új üzem létesítéséről, Biczó Imre László környezetmérnök tart előadást.

A rendezvény a hirdetés szerint nem sajtónyilvános (!):  „belépés személyazonosító igazolvány és lakcímkártya felmutatásával, kizárólag hevesi lakosoknak!”

A címlapkép részlet a 24.hu videójából

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.

A kenyér hangja

Augusztus 20-án mindig történik valami, szokhattunk hozzá az utóbbi években. A hivatalosan elvileg „az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe” névre hallgató napon elég kevés szó esik a közösségi terekben az államalapításról vagy Szent István emlékezetéről, annál több a várható esti széllökések erejéről.