Verset szavalva tiltakoztak művészek és kutatók Demeter ellen a PIM előtt

  • narancs.hu
  • 2020. december 2.

Belpol

Miközben a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékművet idézték meg.

Pauer Gyula és Can Togay holokauszt-emlékművét, a Cipők a Duna-partont megidézve tiltakoztak Demeter Szilárd szombati publicisztikája miatt ismert művészek és kutatók szerda délután a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt a miniszteri biztos és múzeumigazgató lemondását követelve.

A résztvevők egymástól néhány méterre mindannyian egyszerre szavaltak egy-egy verset. Schein Gábor író József Attila Magyarország messzire van... versét, Horgas Péter Orbán Ottó Magyarság és Horgas Béla Zokszó a zagyban című versét szavalta, míg Szalay Kriszta választása például József Attila Levegőt! művére esett.

A verselést Horgas Péter és az aHang aktivistái szervezték. Már közel 28 ezren írták alá a SzabadaHangon azt a nyílt levelet, melyben Demeter lemondását követelik, amiért szombaton cikket írt az Origóra arról, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy márpedig az a helyzet, hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. A petícióhoz számos híresség és politikus is csatlakozott, köztük például Cserháti Éva író, Erdős Virág költő, Karácsony Gergely főpolgármester; Lux Ágnes gyermekjogi szakértő, Parti Nagy Lajos író, Dr. Petschnig Mária Zita közgazdász, kutató, vagy épp Schein Gábor író, egyetemi oktató.

 
Demonstració a PIM előtt Horgas Péter és aHang szervezésében.
 

 

Mint ismert, Demeter írása komoly felháborodást okozott, rengeteg reakciót váltott ki, többek között magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, számos művész, politikus fejezte ki véleményét ez ügyben. Mindeközben Demeter egy ideig a Facebookon próbált kiállni írása védelmében, majd végül arra az elhatározásra jutott. hogy úgymond visszavonta az írást (bár az például az Origón továbbra is olvasható maradt), és törölte Facebook-oldalát. 

Hétfőn a PIM és tagszervezeteinek múzeumi dolgozói határolódtak el Demetertől, aki körlevélben magyarázta nekik, hogy ő márpedig nem antiszemita, de a liberalizmus olyan veszélyes, mint a nácizmus.

(aHang)

Figyelmébe ajánljuk