Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményeinek beosztottjai Demeter Szilárd írásától

  • narancs.hu
  • 2020. november 30.

Belpol

Annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Mindeközben a főigazgató érdekes körlevélben magyarázkodik.

Közleményben határolódnak el Demeter Szilárd főigazgató legutóbbi publicisztikájától, melyben a fideszeseket a zsidókkal, a liberálisokat a nácikkal, Európát a gázkamrákkal, Soros Györgyöt pedig Hitlerrel azonosította a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményeinek, a Kassák Múzeumnak, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek és a Mesemúzeumnak a muzeológusai és más munkatársai.

Az aláírók a PIM és tagintézményei munkatársaiként és magánemberként is elhatárolódnak a főigazgató írásától, ideértve annak tartalmát, stílusát, valamint a közzététel és a visszavonás módját.

Kiemelik, hogy a főigazgató botrányos véleménye miatt nem mondanak fel, mert a muzeológus szakmában igen fontos a folytonosság, a gyűjtemények megőrzéséhez szükséges tudást és tapasztalatot pedig csak sok év alatt lehet megszerezni.

Log into Facebook

null

A 444 információja szerint Demeter Szilárd hétfő délután egy körlevelet küldött az intézmények valamennyi alkalmazottjának, amelyben hírhedté vált írását magyarázza. Levele azzal kezdődik, hogy “A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs.”

Demeter ezt követően keveri a szezont a fazonnal, másokkal példálózik, arról ír, hogy azok, akik most “harsogva a fejét követelik”, azok azért tesznek így, hogy elfeledtessék, miszerint az ellenzéki összefogás antiszemita jelöltet indított az őszi időközi választáson. A fideszes retorika szerint melyet hétfőn az Országgyűlésben Varga Mihály is előadott, oda fut ki, hogy levelében már vádaskodik is, mert szerinte akkor “hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti Nagy Lajos is.” Demeter szerint ezt a hallgatást kompenzálják most az ellene indított “verbális lincseléssel”. Magyarázkodását részletezi.

De levelének legfontosabb állítása az, hogy magától nem fog lemondani.

Leszögezi, hogy addig főigazgató marad, ameddig a fenntartó nem dönt másképp. Ugyanakkor, amíg a PIM főigazgatói székében ül, több véleménycikket nem fog írni, könyvet is csak azután publikál, hogy az múzeumi karrierje véget ér.

(Facebook/PIM Bratok, 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.