Tanköztársaságot alapít az SZFE

  • BM
  • 2020. szeptember 14.

Belpol

Elkezdődött a tanév az egyetemen.

„A hallgatók nem adják fel pozíciójukat, követelésüket” – nyitotta meg az idei tanévet Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott rektorhelyettese az intézmény épülete előtt hétfőn délelőtt. Hozzátette, az egyetem ragaszkodik az autonómia helyreállításához, a diákok, oktatók, munkatársak azon dolgoztak, hogy az oktatás menetét a céljaikhoz, jelenlegi élethelyzetükhöz illesszék.

Szerinte nagyon sok szándékot és érdeket kell majd összecsiszolni, de izgalmas tanulási folyamat előtt állnak, ami állandó visszacsatolást és önkorrekciót hordoz magában. Kísérleti tanköztársaságot építenek, amibe beleférnek a hagyományos oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok, valamint a kreatív, a társadalmi helyzetre, valamint az egyetem jelenére reflektáló akciók is. „Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk, minden ellenkező híreszteléssel szemben” – mondta.

„Kinek üzenjenek?”

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem megnyit egy olyan tanévet, amelyet egy világjárvány és egy erőszakosan, erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás fémjelez” – mondta Novák Eszter rektorhelyttes. Szerinte a folyamatok mentén hiányzott a szakértelem, a tisztesség és az emberség. Az oktatók, hallgatók kialvatlanok, elkeseredettek, dühösek, „át vannak verve és nem akarják befogni a szájukat”. Az intézményben művészettel foglalkoznak, a művészetnek pedig az a dolga, hogy beszéljen, az a felelőssége, hogy ne hallgasson. Szerinte az egyetem száz sebből vérzik, „jól finanszírozott hazugsággyár” próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, az autonómiát teljesen elvesztette.

„A kormány, akinek a szándékait végrehajtották, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel azt üzente, ez már nem az ő dolguk, nem a kormány felelőssége. A végrehajtó miniszter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője azt üzente, hogy ez már nem az ő felelőssége. Az egyre meredekebb hazugságokat terjesztő kuratóriumi elnök is azt üzeni, hogy ez nem az ő felelőssége. Mi kinek üzenjünk?” – kérdezte.

Arra kérte Magyarország miniszterelnökét, hogy pörgesse vissza az időt, hallgassa meg az egyetem képviselőit, hallja meg meg annak a 400 művésznek a hangját, akik még a törvény megalkotása előtt, tisztességes tárgyalást kértek. Szólítsa meg a törvényalkotókat, hogy teremtsék meg az autonómia garanciáit. Vegye észre sok-sok ezer magyar ember, művész, tudós, tanár, egyetemi tanár, tanszékek, magyar és külföldi színházak, színházi és filmesz szakmai szervezetek, határon túli magyar egyetemek, szakszervezetek, egyetemi hallgatók, hallgatói önkormányzatok szolidaritását. „Halgass meg a véleményüket! Fügessze fel a kuratórium működését, kezdjük elölről, az SZFE készen áll a tárgyalások megkezdésére” – zárta beszédét.

Novák Eszter beszéde után az egyik hallgató azt mondta, a blokádot fenntartják, a kuratórium vezetőit, döntéseit nem fogadják el.

Figyelmébe ajánljuk