A győri rendőrkapitány letartóztatásának lehetséges háttere

VIP-listáról a börtönbe

  • Papp László Tamás
  • 2023. szeptember 13.

Belpol

Győrben azt találgatják, mi lehet a mintazsaruként ismert városi rendőrkapitány letartóztatásának „valódi” oka. Sokan „Borkai-szálat” sejtenek a nem is oly rég még a helyi és országos NER-elittel egy VIP-listán szereplő, velük állítólag jóban lévő rendőr ezredes elleni büntetőeljárás mögött. Azt is hallani, hogy Váczi Attila esete leginkább az egykor a Kulcsár-ügyben nyomozó, majd hamis vádakkal kicsinált Molnár Csaba alezredessel történtekhez hasonlít.

„Egy bűncselekmény is sok, nekem rendőrként már az is túl van a tűréshatáron” – mondta Váczi Attila 2020 októberében e cikk szerzőjének, aki az Úgytudjuk.hu munkatársaként készített vele interjút. Váczi akkor már több mint öt éve vezette a győri rendőrkapitányságot. Jelenleg viszont, több mint harminc év szolgálattal a háta mögött, őt vádolják bűncselekménnyel: az ezredesi rangú kapitányságvezetőt hivatali bűncselekmények gyanújával bilincsben vitték el a munkahelyé­ről. A Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő eljárásról a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Narancs kérdésére ezt válaszolta: a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa „egyetértve az ügyészség ­indítványával, az őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását elrendelte. A nyomozás érdekeire figyelemmel több információ az ügyben jelenleg nem adható”.

Több forrásunk is azt mondta, hogy a helyi rendőröket is meglepte, illetve sokkolta főnökük letartóztatása. Nem tudnak semmit ők sem az ügy hátteréről, s nem is igen mernek vagy akarnak beszélni a történtekről.

Az elmúlt években többször felmerült, hogy Győr a hazai kábítószer-­terjesztés egyik vidéki fellegvára, leginkább a pikó „márkanevű” metamfetamint emlegetik ilyenkor. Az említett 2020. októberi interjúban Váczi Attila is beszélt erről: „Szervezett jelleget mutató bűnözői csoportok Győrben is vannak, leginkább a kábítószer előállítása és forgalmazása terén, de az embercsempészet, emberkereskedelem és a prostitúcióhoz kapcsolódó tevékenységek körében is találkozunk ilyen bűnelkövetői alakzatokkal.”

A korrupció árnyéka

Annak idején egy általam készített, 2021. októberi drogtémájú riportban a megkérdezett források egyike utalt a pikóval kapcsolatban a rendőri korrupció gyanújára. „Néha lecsapnak a zsaruk pár kis halra, de csak azért, hogy az emberek lássák, hogy ők dolgoznak, meg ha valaki feldobja az egyik terjesztőt, akkor persze intézkednek. De amúgy a rendőrség mintha vak lenne, nem tudja kezelni ezt, sőt nem is akarja: pláne, hogy felsőbb körökben lévő emberek is használják.” Ám konkrétan egyetlen rendőri vezető, így Váczi Attila rendőrkapitány neve sem merült fel. Ugyanakkor több más informátor is említette az ezen a vonalon gyanúsnak tűnő rendőri tehetetlenséget. A Blikk viszont most szeptemberben egy másik ügy kapcsán arról írt, hogy „a győri kapitány jóban volt a város korábbi polgármesterével, Borkai Zsolttal, és feltételezhetően az úgynevezett audis földekkel kapcsolatos csalás ügyében indult nyomozás során élhetett vissza hivatali hatalmával. A gyanú szerint a német autógyár győri logisztikai központjának megépítése előtt az egykori városvezető baráti köréből belső információk alapján megvásárolták az Audi által kiszemelt földterületeket, amit pár hónap múlva közel ötszörös haszonnal, 7 milliárd forintért értékesítettek a német vevőnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk