Interjú

„A 4-6-os villamost nem tudjuk mi üzemeltetni”

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

Belpol

A momentumos Soproni Tamás polgármester eddigi munkája, no meg mérhető helybéli népszerűsége alapján jövőre is okkal számíthat a többi ellenzéki párt támogatására. A VI. kerület vezetője vajon mit ért azon, hogy „helyben színvak”, és tervezi-e kilépését az országos politikai porondra?

Magyar Narancs: Nemrég Gáspár Győ­zőnek üzent Facebookon annak viselkedése ­miatt, hónapokkal korábban pedig a modell Horváth Éva kerékbilincses ügyét tette helyre. Jobban átmennek az üzenetek, ha celebekre céloz?

Soproni Tamás: Az emberek egészséges igazságérzete azt diktálja, hogy a gazdagokra ugyanazok a törvények vonatkozzanak, mint rájuk. A híres embereknek, beleértve a celebeket és közszereplőket egyaránt, nem előjogok járnak, sokkal inkább kötelességeik vannak. Büszke vagyok rá, hogy a rendészeink nem tesznek különbséget egy luxusautóban ülő celeb és egy átlagember között. Gáspár Győző ráadásul felvételt készített a munkájukat végző rendészekről, és megjegyzéseket tett rájuk. A nyilvánosságban pofátlanul megtámadott munkatársaimat mindig meg fogom védeni, mert fontosnak tartom, hogy megbecsüljük azokat, akiknek a munkája bár sokat számít a városban, mégsem látszanak, mint a kukások, a BKK-ellenőrök, a köztisztasági munkatársak vagy épp a rendészek.

MN: Sokat használja a közösségi médiát. Élvezi is vagy ez szükséges rossz?

ST: A közösségi média intimebbé tette a kapcsolatot a választókkal. Ahhoz hamar hozzászokik az ember, hogy a boltba vagy edzésre menet ráköszönnek, jelzik a problémáikat az emberek, de ez kiterjedt az online térre is. Az emberek el is várják, hogy akár egy Facebook-csoportban választ kapjanak az önkormányzattól, úgyhogy arra törekszem, minél gyorsabban eleget is tegyek ennek. Nem mondom, hogy ez mindig könnyű feladat.

MN: Az elsők közt jelentette be, hogy 2024-ben újraindul a polgármesteri székért a Terézvárosban. Sokan ezt előre biztos ellenzéki sikernek könyvelik el.

ST: Ennyire nem mernék optimista lenni, mert nem becsülném le az ellenfelet. Azt ugyan látom, hogy helyben tényleg vannak problémái a Fidesznek, és a kutatásaink azt mutatják, alapvetően elégedettek a terézvárosiak a jelenlegi kerületvezetéssel. Ehhez többek között az kellett, hogy Budapest legkiterjedtebb és legbőkezűbb szociális támogatási rendszerét hozzuk létre fűtéstámogatással, intimcsomaggal, időscsomaggal, diákoknak járó ingyen BKK-bérlettel, fiataloknak biztosított kerékpárral, és sorolhatnám. Az emberek érzik, hogy bátran fordulhatnak segítségért az önkormányzathoz.

MN: Az önkormányzatokat érintő megszorító kormányzati politika, a Fővárosi Önkormányzat szörnyű anyagi helyzete hogyan hat ki egy belvárosi kerületre?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.