Interjú

„A 4-6-os villamost nem tudjuk mi üzemeltetni”

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

Belpol

A momentumos Soproni Tamás polgármester eddigi munkája, no meg mérhető helybéli népszerűsége alapján jövőre is okkal számíthat a többi ellenzéki párt támogatására. A VI. kerület vezetője vajon mit ért azon, hogy „helyben színvak”, és tervezi-e kilépését az országos politikai porondra?

Magyar Narancs: Nemrég Gáspár Győ­zőnek üzent Facebookon annak viselkedése ­miatt, hónapokkal korábban pedig a modell Horváth Éva kerékbilincses ügyét tette helyre. Jobban átmennek az üzenetek, ha celebekre céloz?

Soproni Tamás: Az emberek egészséges igazságérzete azt diktálja, hogy a gazdagokra ugyanazok a törvények vonatkozzanak, mint rájuk. A híres embereknek, beleértve a celebeket és közszereplőket egyaránt, nem előjogok járnak, sokkal inkább kötelességeik vannak. Büszke vagyok rá, hogy a rendészeink nem tesznek különbséget egy luxusautóban ülő celeb és egy átlagember között. Gáspár Győző ráadásul felvételt készített a munkájukat végző rendészekről, és megjegyzéseket tett rájuk. A nyilvánosságban pofátlanul megtámadott munkatársaimat mindig meg fogom védeni, mert fontosnak tartom, hogy megbecsüljük azokat, akiknek a munkája bár sokat számít a városban, mégsem látszanak, mint a kukások, a BKK-ellenőrök, a köztisztasági munkatársak vagy épp a rendészek.

MN: Sokat használja a közösségi médiát. Élvezi is vagy ez szükséges rossz?

ST: A közösségi média intimebbé tette a kapcsolatot a választókkal. Ahhoz hamar hozzászokik az ember, hogy a boltba vagy edzésre menet ráköszönnek, jelzik a problémáikat az emberek, de ez kiterjedt az online térre is. Az emberek el is várják, hogy akár egy Facebook-csoportban választ kapjanak az önkormányzattól, úgyhogy arra törekszem, minél gyorsabban eleget is tegyek ennek. Nem mondom, hogy ez mindig könnyű feladat.

MN: Az elsők közt jelentette be, hogy 2024-ben újraindul a polgármesteri székért a Terézvárosban. Sokan ezt előre biztos ellenzéki sikernek könyvelik el.

ST: Ennyire nem mernék optimista lenni, mert nem becsülném le az ellenfelet. Azt ugyan látom, hogy helyben tényleg vannak problémái a Fidesznek, és a kutatásaink azt mutatják, alapvetően elégedettek a terézvárosiak a jelenlegi kerületvezetéssel. Ehhez többek között az kellett, hogy Budapest legkiterjedtebb és legbőkezűbb szociális támogatási rendszerét hozzuk létre fűtéstámogatással, intimcsomaggal, időscsomaggal, diákoknak járó ingyen BKK-bérlettel, fiataloknak biztosított kerékpárral, és sorolhatnám. Az emberek érzik, hogy bátran fordulhatnak segítségért az önkormányzathoz.

MN: Az önkormányzatokat érintő megszorító kormányzati politika, a Fővárosi Önkormányzat szörnyű anyagi helyzete hogyan hat ki egy belvárosi kerületre?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.