Visszakéri az állam a XV. kerület uniós pályázaton nyert 750 millió forintját, épp az időközi polgármester-választás előtt

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 29.

Belpol

Pedig az ellenzék esélyes polgármesterjelöltje mellett a Fidesz–KDNP embere is azt hangoztatja, hogy a városrész rászorul a támogatásra. De nem csak a rákospalotai önkormányzattól.

„Az ellenfelem azt állítja mindenhol, hogy csak politikai vihart generálunk mindenhol. Akkor most őt is tájékoztatom, hogy ma, szeptember 28-án 12 óra 12 perckor érkezett meg önkormányzatunkhoz a Pénzügyminisztérium azon levele, amelyben utasítanak bennünket, hogy utaljuk vissza a nyertes VEKOP programunk 750 millió forintos előlegét szeptember 30-ig. Azaz: a pénzt visszaveszik, amire adtak két napot. Ez a valóság” – írta Németh Angéla, a XV. kerület ügyvezető polgármestere Facebook-oldalán.

A VEKOP-program a kerület leromlott településrészeinek fejlesztését, a rossz körülmények között élők felzárkóztatását szolgáló program.

De nem csak Rákospalota járt így. Az állam valamennyi önkormányzattól visszaszedi azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt még bőkezűen osztott szét az. A Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára ugyanis sorban arról értesíti az önkormányzati vezetőket, hogy ha a településnek megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalni a MÁK számlájára.

A tárca indoklása szerint „az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy a – többek között – helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet. A hatályos szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat is be kell 2018. szeptember 30-ig utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig. Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés”.

A XV. kerület esetében csupán érdekes időpontban érkezett az értesítés. Szeptember 30-án ugyanis időközi polgármester-választást tartanak Rákospalotán.

Németh Angéla ellenfeleként a Fidesz–KDNP jelöltjére, László Tamás korábbi polgármesterre utal, aki véletlenül épp a napokban kampányolt azzal, hogy „a városrész rászorul a kormány támogatására, ezért olyan vezetőre van szüksége, aki közvetlen és barátságos kapcsolatot ápol a kabinettel”. Mert egyébként másnak fű nem terem...

Sorsdöntő küzdelem lesz a Fidesz és a baloldal között a fővárosi panelnegyedben

Politikailag zűrösebb körzetet nehéz találni Budapesten, de talán az egész országban is. A jobb- és a baloldal egyaránt sokat tett ezért Észak-Pesten, ahol szeptember 30-án polgármestert választanak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.