Visszavonták a laborvizsgálatok korlátozását

  • narancs.hu
  • 2023. július 20.

Belpol

„A betegellátás nem maradhat el”. 

Visszavonta az a magánszolgáltató a háziorvosok laborvizsgálat igénylő korlátozását, amely az országban számos helyen lát el közfinanszírozott laboratóriumi szolgáltatást – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő 444.hu-n.

Mint ismert, a háziorvosoknak az egy laborvizsgálattal kérhető paraméterek számát 15 darabban korlátozta a szolgáltató azzal, hogy az efeletti paraméterekről a laborszolgáltató orvosigazgatója dönt, előírta továbbá a sürgősségi laborigények indokolását is a háziorvosok számára, amelyeket szintén a laborszolgáltató orvosigazgatója bírált volna el a jövőben. Most ezen intézkedések kerültek visszavonásra, mint írják,

„a bevezetni kívánt változtatás miatt betegellátás nem maradhat el, a szükséges laborvizsgálatok továbbra is elrendelhetőek”.

Kunetz szerint a korlátozásra azért lett volna szükség, mert a laborvizsgálatok száma nyolcszorosan haladta meg azt a mennyiséget, amely vizsgálatszámot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) teljes áron finanszírozott. Az ezen felüli laborvizsgálatokat a NEAK töredék áron finanszírozza, így ez komoly veszteséget jelent a laborszolgáltatók számára. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk