Az összes LMBTQ-könyv eltávolítását fontolgatja a Libri a homofóbtörvény miatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 20.

Belpol

Eddig „csak” fóliáztak. Ez újabb szint, akár a világirodalom óriási része tűnhet el az üzletekből. 

Valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást – írja a Telex

A lap birtokába jutott egy olyan lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Libri betartja-e a törvény előírásait. 

Ha igen, akkor a saját maguknak készített táblázat szerint a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket.

A lap megjegyzi, a legforgalmasabb helyeken lévő Libri-boltokból tűnhetnek el az ilyen könyvek. Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól van szó, olyanokról, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál vannak, tehát valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le, nagyon sok ember jár ezekbe könyvet vásárolni.

A könyvpiaci szereplőket megoldhatatlan feladat elé állítja az, ha a „szexualitás öncélú ábrázolására” vonatkozó részét a törvénynek komolyan veszik. Ebben az esetben ugyanis a világirodalom óriási részét ki kellene szedniük a 200 méteres szabály által érintett boltjaik kínálatából.

A homofób törvény könyvpiaci hatásaival részletesen foglalkozunk a Magyar Narancs friss lapszámában. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk