Vizsgálja az ombudsman a győri alpolgármester köcsögözős posztját

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Belpol

Pergel Elza szerint "keresetlenül sok a köcsög" a közösségi oldalakon. 

Eljárást indított az alapvető jogok biztosa a győri alpolgármester köcsögözős kirohanása kapcsán. A biztos úgy ítélte meg: az alpolgármester homofób megjegyzései felvetik az egyenlő bánásmód sérelmét, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az önkormányzat felelősségét - írja közleményében a Háttér Társaság jogvédő szervezet.

Dr. Pergel Elza alpolgármester 2021 júliusában a közszereplői Facebook-oldalán egy LMBTQI témájú film, valamint a homofób propagandatörvényt ért kritikák kapcsán „deformált, bukást érdemlő mű, gondolat, nyilatkozat és cselekedet”-ről írt, amit „egy nagy szeméttárolóba kellene tenni és légmentesen lezárni, hogy többet soha elő ne törjön. Nagy, örökre légmentesen lezárható hülyeség és mocsok tárolót nem találok, de köcsögöt keresetlenül sokat a közösségi oldalakon.” A bejegyzéshez egy kerámia tárgyról készült képet is mellékelt, amihez megjegyzésként hozzáfűzte: „Amit most felraktam az egy szép köcsög, még a régi, rendeltetése szerinti”. 

A bejegyzés később eltűnt, amit az alpolgármester a privát Facebook oldalán közzétett bejegyzésében azzal magyarázott, hogy bizonyos csoportokat sértett a véleménye. Azonban ezt az újabb bejegyzést is egy köcsöggel illusztrálta.

“Mindenkinek joga van véleményét szabadon kifejezni, de azt senki sem teheti úgy, hogy azzal teljes társadalmi csoportokat megbélyegezzen, megalázzon, becsületsértő kifejezésekkel illessen. Különösen káros, ha ezt egy állami tisztségviselő vagy politikus teszi, hivatalos közösségi oldalán” - kommentálta az esetet Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa. 

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény valamennyi állami szerv, így az önkormányzatok számára is tiltja nem csak a hátrányos megkülönböztetést, hanem a zaklatást is, vagyis egy társadalmi csoporttal vagy annak tagjával szembeni, emberi méltóságot sértő, megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet kialakító megnyilvánulásokat. 

A Háttér Társaság kérelme nyomán az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatósága eljárást indított Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben. Az ügy kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.