Hiába intézkedhetnek a rendőrök, egyre többen utaznak maszk nélkül a Volánbusz járatain

Belpol

Eddig nem tűnik sikeresnek a hatósági felügyelet.

„Az elmúlt időszakban sajnálatos módon egyre többen utaznak maszk nélkül” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére a Volánbusz Zrt. A társaság pár hete közölte, hogy a nagyobb autóbusz-állomásokon ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi, járványügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását.

A lapunknak elküldött tájékoztatásból viszont arra lehet következtetni, hogy egyesek a rendőri felügyelet ellenére sem viselnek maszkot a járatokon. Pedig a Volánbusz közlése szerint az autóbusz-állomásokon a rendőrség szúrópróbaszerűen továbbra is ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, és annak megszegése esetén szabálysértési eljárást kezdeményez.

„Maszk nélküli utazás esetén munkatársaink rendőri intézkedést kérhetnek az utasforgalmi létesítményekben, valamint járatvégzés közben is” – fogalmazott a cég. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kellett-e már az elmúlt időszakban rendőröknek megakadályoznia egyes maszk nélkül utazók felszállását, vagy akár leszállítani őket a járatokról, de erről nem tájékoztatott a társaság.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy a növekvő regisztrált megbetegedések miatt terveznek-e további szigorításokat. A Volánbusz annyit közölt, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében minden helyi és helyközi járaton, autóbuszállomáson kötelező a maszk viselése, vagy a száj és orr eltakarása. Az utasokat minden lehetséges információs csatornán (a cég honlapjának nyitóoldalán, egy kifejezetten erre létrehozott aloldalon, valamint a közösségimédia-felületein), illetve minden autóbuszállomáson és autóbuszon kihelyezett figyelemfelhívó plakátokon tájékoztatja a rendeletben foglaltakról.

„A Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy lázzal és meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, valamint részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, és tartsák be a közegészségügyi előírásokat. Együttműködésüket köszönjük!” – írta a társaság.

Figyelmébe ajánljuk