Volt egy hajóm, kellett hozzá egy kikötő – Vitézy-portré a Narancsban

  • narancs.hu
  • 2013. június 30.

Belpol

Csütörtökön megjelenő lapszámunkban indul az Orbán Viktorhoz rokoni szálon kötődő milliárdos pályáját bemutató sorozatunk.

A Fidesz közeli, Orbán Viktorhoz rokoni szálon kötődő Vitézy Tamás az 1990-es években gazdagodott meg az ukrán gázimportból. Az üzletember befektetései szerteágazóak: kenőanyagok gyártása, konzervipar, kovácsoltvas szerkezetek gyártása, gumi-újrahasznosítás, lapkiadás (Helyi Téma-lapcsalád). A magát nyíltan jobboldalinak valló, a kokárdát bátran kitűző Vitézy cégbirodalma építésekor attól sem idegenkedett, hogy az MSZP pénztárnokával, Puch Lászlóval társuljon.

Vitézy, Habony és Orbán 2008-ban, Horvátországban

Vitézy, Habony és Orbán 2008-ban, Horvátországban

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Vitézy a felhalmozott tőke javát az első Orbán-kormány idején, a 2000-es évek kezdetétől horvátországi tengerparti szállodákba invesztálta. Az adriai hajózás szerelmese saját szavai szerint azért kezdett a tribunji kikötő fejlesztésébe, mert nem talált megfelelő darut, amellyel kényelmesen kiemelhették volna katamaránját a tengerből. Azóta hatalmas birodalmat épített, az Adriatiq Islands Group Hotels szállodái jószerivel végig a dalmát tengerparton sorakoznak. A terjeszkedés több tízmillió eurós hitelállomány révén tudott megvalósulni – ám most úgy tűnik, egy ideig nem folytatódik. A horvátországi privatizáció során megszerzett primosteni érdekeltségei körül ügyészségi, pénzügyi felügyeleti nyomozás és vizsgálat is indult, a sibeniki rendőrség gyanúja szerint a horvát államot 11 millió kuna kár érte. Az Adriatiq hazai leányvállalata ellen, amelynek ügyvezetői székéből 2010 elején távozott Habony Árpád, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója, idén márciusban felszámolási eljárás indult. A Vitézy horvát befektetéseit menedzselő másik magyar cége, a Dalmácia Holiday Kft. 2011-ben 7,7 milliárdos adósságot jelzett, saját tőkéje mínusz 2 milliárd forintra zuhant, árbevétele nulla forint volt.

Porténk első részét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.