Még Nigériában sincs akkora hatalma a kormánynak, mint Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2018. február 5.

Belpol

Magyarország az 50. a jogrend minőségét tekintve a világ országainak listáján. Hogy értsük: épp olyan nívójú a jogállam, mint Szenegálban és Brazíliában.

Miután Kövér László a napokban nyilvánosságra került hangfelvétele nem sok kétséget hagy afelől, hogyan is áll a jogállamiság Magyarországon, nézzük a mutatókat.

Kijött ugyanis a World Justice Pojekt idei jelentése, amely szerint Magyarország a jogrend minősége szempontjából a dél-amerikai államok szintjén van.

false

 

Fotó: worldjusticeproject.org

 

A  jogrenddel foglalkozó független szervezet évente kiadott indexének a lényege, hogy a világ országait összehasonlítva megmutatja, milyen a jogállamiság gyakorlata adott helyeken. A mutatók többek közt a kormány hatalmát, a korrupció mértékét, a rendet és közbiztonságot, az alapvető emberi jogok megvalósulását, az igazságszolgáltatás minőségét mérik.
A magyar jogrend mutatói egyre romlanak: Európában már csak Bulgáriát előzzük meg. A magas bevételű országok között pedig az utolsók vagyunk, még Trinidad és Tobagóban is szilárdabb a jogrend, mint nálunk.
false

 

Fotó: worldjusticeproject.org

A legmegdöbbentőbb azonban mégis az, hogy az adatok alapján Iránban, Afganisztánban meg Moldovában van akkora hatalma a kormánynak, mint itt. Orbánék például még Nigéria, Vietnam, Kazahsztán és Panama kormányain is túltesznek…
false

 

Fotó: worldjusticeproject.org


A korrupció mértéke az iránit és a tobagóit is megelőzi, a kormány átláthatósága Kenya és Guatemala szintjén van.
Egyedül a rend és biztonság kategóriában szerepel Magyarország az országok vezető harmadában.

 

null

null

Figyelmébe ajánljuk