Köves Slomó visszavonulót fúj

  • narancs.hu
  • 2018. február 5.

Belpol

…és elnézést kér. Dehogy akart ő kampányolni!

Nehéz nem kampányolásként értelmezni, ha valakinek a támogató szavai egy kampányoló szórólapon jelennek meg, de Köves Slomó azt mondja, hogy ő ezt nem így akarta. Az EMIH vezető rabbijának dicsérő szavai a Fidesz–KDNP-színekben induló Hollik István plakátjain jelentek meg, lett is belőle nagy felháborodás. Köves így aztán interjút adott az EMIH lapjának, miszerint elnézést kér, ha ez a gesztus a kampányba való beszállásként értelmeződött.

„Támogatásom ennek az együttműködésnek és kontinuitásnak szólt. Hollik Istvánnal csak egyszer-kétszer találkoztam, de a szocialista Steiner Pállal, Pásztor Tiborral vagy éppen Rogán Antallal és Puskás Andrással jól ismerjük egymást, és velük ennek az építő együttműködésnek a jegyében telt az elmúlt másfél évtized. Lokális szintű támogatásomat ők is megkapták vagy megkaphatják a jövőben, csakúgy, mint bárki a demokratikus pártok jelöltjei közül, aki a belvárosi zsidó hitélet és közösségi élet ügyét fontosnak tartja, és cselekedetekkel is megerősíti. Erről szólt ez a támogatás, de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet, hogy hiba volt, ezért elnézést.”

 

És bár elmondta, hogy nem tartja szerencsésnek, ha a politika és az egyházak összeszűrik a levet, azért azt is megjegyezte, hogy „egy egyházi vezető – ha hite értékeit akarja hirdetni, kénytelen kilépni a templom falai közül és – a kölcsönös értékek és érdekek mentén – szövetségeseket keresni az általa fontosnak tartott ügyek érdekében”.

Figyelmébe ajánljuk