Elpáholták a szocik a Momentumot a baloldali kerületben, a Fidesz lebőgött

  • M. L. F.
  • 2020. március 1.

Belpol

A Fidesz egy LMP-s renegátot indított a ősszoci kerületben.

"A XIII. kerületi időközi választást az MSZP jelöltje, Vaju Viktória nyerte" - olvasható az MSZP Angyalföld Facebook-oldalán. A hírt pár perccel később az MSZP a központi oldalán megerősítette. Vajunak több kihívója is akadt:

  • a momentumos Polyák Krisztina
  • a fideszes Tempfli József
  • a Mi Hazánktól Nagy Zsolt
  • és a Munkáspárt színeiben Barabás György László

Információink szerint a momentumos jelölt lett a második, a fideszes a harmadik. Frissítés: ugyanakkor a politikában szinte ismeretlen Polyák ahhoz képest jó eredményt hozott, hogy a XIII. kerület ősszocialista vidéknek számít, másnak itt nem nagyon terem babér. Az MSZP közeli Hírklikk szerint Vaju 497, Polyák 406, Tempfli 226 voksot gyűjtött. (Az Index szerint az első két helyezett eredménye: 494-406, azaz 42-35 százalék.)

Az időközi választást most vasárnap azért kellett megtartani, mert a XIII. kerületi önkormányzatban a 9. egyéni választókerületet (evk) képviselő Kerpel-Fronius Gábor lemondott a tisztségéről. Ugyanis tavaly az októberi önkormányzati választások után a fővárosi közgyűlés az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettessé választotta.

Az 13. kerületi képviselőség és a főpolgármester-helyettesi cím pedig összeférhetetlen, Kerpel-Froniusnak választania kellett a kettő között.

Felbomlott egység

Mint ismeretes, Kerpel-Fronius a Momentum egyik legismertebb arca, tavaly májusban elindult a főpolgármester-jelöltségi előválasztáson, tehát pártja eleve főpolgármesternek, de mindenképpen budapesti, azaz nem kerületi politikusnak szánta.

Végül az előválasztáson alulmaradt az MSZP-Párbeszéd jelöltjével, Karácsony Gergellyel szemben, de a pártok közti megállapodás értelmében az októberben megválasztott főpolgármester momentumos helyettese lett. (Interjúnkat vele itt olvashatja.)

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum)

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum)

Fotó: Sióréti Gábor

Magyarán, amikor tavaly elindult összellenzékiként a 13. kerületben, már köztudott volt, hogy nem fog sokáig az angyalföldi-újlipótvárosi önkormányzatban dolgozni. Mindenesetre indítása jó húzás volt, mert 75 százalékos eredménnyel győzte le a fideszes vetélytársát.

Ezt az eredményt végül különféleképpen értékelték a baloldali összefogás szervezetei. A Momentum úgy vélte, ez a kerület az övéké, tehát Kerpel-Fronius helyére nekik van joguk másik jelöltet állítani – ezt meg is tették egy fiatal politikus, civilként a bankszektorban dolgozó Polyák Krisztina személyében –, a szocialistáktól pedig elvárták, hogy automatikusan álljanak be mögéje.

Ezzel szemben a helyi MSZP úgy vélte, azzal, hogy a Momentum a 9. evk-ban egy olyan személyt indított, aki eleve magasabbra tört, lényegében lemondott a helyről és a helyiekről. Így ők szintén egy fiatalt indítottak, Vaju Viktóriát.

Az kerületi szocialisták szervezetéről tudni kell, hogy az MSZP-n belül ők „állam az államban”. A polgármester, Tóth József vaskézzel irányítja a helyieket, rendszeresen felülírja pártja országos vagy budapesti alkuit, nincs tekintettel a pártközpont utasításaira. Tavaly például hiába egyezett ki a budapesti szervezetet irányító Molnár Zsolt a Jobbikkal a közös indulásról, Tóth hallani sem akart arról, hogy a XIII. kerületben a Jobbik emblémája felkerüljön a jelöltek plakátjaira.

Önjáró szocik

Sőt, 2014-ben nem sikerült megállapodni helyben aDK-val az Együttel és a Párbeszéddel: Tóth hallani sem akart az összefogásról. Úgy indított MSZP-s jelölteket, hogy tudta: lesz baloldali kihívójuk (a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a MOMA fogott végül össze az MSZP-vel szemben).

false

 

Fotó: Facebook/Tóth József

 

Ezzel azt kockáztatta, hogy nevető harmadikként a Fidesz győz, ám ennek végig kicsi volt az esélye, hiszen Angyalföld-Újlipótvárosban évtizedek óta nem terem babér a jobboldalnak. Így a széthúzás ellenére az MSZP az összes evk-t behúzta, nemcsak a Fideszt, de a vele szemben álló baloldali kispárti összefogást is leverte. Tóth most is erre gyúrt.

A Fidesz is tisztában van a helyi viszonyokkal, így nem egy régivágású pártkádert, hanem Tempfli Józsefet indította. Ő eredetileg LMP-sként jutott be 2014-ben kompenzációs listáról az önkormányzat képviselői testületében, de végül a Fidesznél kötött ki. Egyébként Tempflivel sem volt esélye a kormánypártnak: 2014-ben a 7. evk-ban indult, akkor a szavazatok 4,34 százalékát szerezte meg, s így utolsó lett az öt induló közül.

Ám nemcsak a helyieknek fontos a mostani eredmény, hanem az MSZP országos vezetésének is. Egyre-másra szöknek el a politikusaik, legutóbb két kerületi polgármesterük jelentette be, hogy átlép a szocialisták kárára erősödő DK-ba, de a Momentum is vészesen a nyakukra nőtt Budapesten a tavaly májusi EP-voksoláson. Részben ennek is volt köszönhető, hogy Tóth tavaly belement abba, októberben beálljon szervezetével Kerpel-Fronius mögé.

Figyelmébe ajánljuk