Závecz: Továbbra is kiegyenlített az ellenzék és a Fidesz tábora

  • narancs.hu
  • 2021. december 22.

Belpol

Sőt, az ellenzék őrzi egy százalékos előnyét. 

A novemberi felméréshez képest két százalékkal alacsonyabb az ellenzéki lista támogatottsága, míg a kormánypártoké csak egy százalékot esett – derül a Závecz Research decemberi közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu ismertet. A felmérést ezer fő megkérdezésével készítették.

Bár korábban a 444.hu arról írt, hogy egy, az ellenzék számára készült belső kutatás 46-32 százalékos Fidesz előnyt hozott ki a teljes népességben, a Závecz Research mostani kutatása ennél jóval kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat mutat. 

Míg az intézet felméréseiben októberben az ellenzéknek 39, a kormánypártnak 35 százaléka volt a választókorú népességen belül, novemberben 41-39-re módosultak az arányok, most pedig 39 százalékon áll az ellenzék, 38 százalékon a Fidesz–KDNP listája. 

A biztos pártválasztók körében nincs változás:

az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el, tehát a versenyük kiélezett, eldöntetlen.

A felmérés szerint megtartotta múlt havi támogatottságát a Fidesz, továbbra is a választókorú népesség 37 százaléka támogatja.

A második helyen álló Demokratikus Koalíció táborának nagysága sem változott, novemberben és most is 12 százalékos. Megállt a Jobbik szeptember óta érzékelhető visszaesése, az előző hónapban 9 százalékkal mélyponton volt, ezúttal 10 százalékon áll. Az MSZP és a Momentum támogatottsága nem változott az elmúlt hetekben, előbbi 6, utóbbi 5 százalékos. Az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk a választókorúak 2-2 százalékának támogatását élvezi, a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékét is. A pártnélküliek aránya 22 százalék.

A kutatás szerint a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll 18 százalékkal. A Jobbikra az eltökélt szavazók 12 százaléka voksolna, az MSZP-re 7 százalék. A sorban a Momentum következik, 5 százalékkal. A Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékos a biztos szavazók csoportjában, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékon áll ebben a körben.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk