14 évet kapott a sofőr, aki majdnem megölte a menekülteket

  • narancs.hu
  • 2024. július 3.

Bűn

A szalagkorlátnak támaszkodva nézte, ahogy bentről a szírek, kintről a rendőrök próbálták kifeszíteni a füstölő autó rakterének ajtaját.

Több emberen, különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete és embercsempészés miatt rótt ki jogerős büntetésül tizennégy év fegyházat a Szegedi Ítélőtábla szerdán. 

Az elítélt vádlott, Sz. R. I. 21 éves férfi. 26 éves élettársával, a most másodrendű vádlottként 4 év fegyházra ítélt T. K. M.-mel együtt menekülteket fuvarozott autón a magyar-szerb határtól a magyar-osztrák határhoz, fejenként 30 ezer forintért.

A magyar párt egy Nagy-Britanniában élő ismerős vonta be az embercsempészüzletbe. A bűnözői csoportot egy arab szervező irányította, ő tartotta a kapcsolatot a sofőrökkel is telefonon és interneten. A Magyarországra bejutó embereket a határ közelében, az erdőben vették fel, és Ólmod, Horvátzsidány, Lövő, Peresznye térségében tették ki.

2021. március elsején Sz. R. I. és T. K. M. egy teherautóval csempészett, de a jármű nem volt alkalmas arra, hogy embereket szállítson. A raktérben nem volt elég rögzített ülés, sem megfelelő szellőzés, és jelzőkészülék sem, amely a vezetőfülke és a raktér közötti kommunikációt lehetővé tette volna. Az autóba nyolc szír állampolgár szállt be, köztük egy kiskorú gyermek. A kocsi menet közben elromlott: a kuplung nem működött, a motortérből is szivárogni kezdett a füst, ezért félreálltak az M9-es autóúton.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei észrevették a teherautót, igazoltatták a sofőrt, és megkérdezték, szállít-e valamit. A férfi nemmel felelt, aztán megpróbálta elindítani a kocsit, de a rendőrök kiszállították a fülkéből, mert a motorháztető alól már füst csapott ki. A sofőr azt is mondta a rendőröknek, hogy a hátsó ajtó beszorult, nem lehet kinyitni. Ez a járőrnek sem sikerült, ezért tűzoltót hívott a helyszínre. Felszólította a sofőrt, adja át a raktér kulcsát, ő azonban szándékosan beletörte a kulcsot a gyújtáskapcsolóba, és azt hajtogatta, hogy a raktérben nincs semmi, senki. 

Akkor már az odabenn lévők dörömböltek és kiabáltak.

A rendőrök kívülről, a menekültek belülről, együttes erővel kinyitották a raktér ajtaját – mindezt a sofőr és élettársa a szalagkorlátnak támaszkodva nézte végig.

Amikorra a tűzoltók odaértek, a jármű már teljes terjedelmében égett, de sikerült eloltani. A tűz előre nem látható műszaki hiba miatt keletkezett. 

A Szegedi Ítélőtáblán az elsőrendű vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete alóli felmentésért fellebbezett, és azért, ne állapítsa meg a bíróság, hogy az embercsempészést Sz. R. I. bűnszervezetben követte el. Benedek Tibor tanácsa azonban úgy találta, hogy az elsőfokú ítélet pontosan írta le, mi hogyan történt, és korrekt volt a 14 és a 4 évről szóló ítélet, így nem is változtatott rajta, ezt emelte jogerőre.

Mivel a határozat szerint a vádlottak tettüket bűnszervezetben követték el, a törvények miatt feltételes szabadságra nem bocsáthatók. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk