Átvert futballrajongók: öt-öt évet kapott a 900 milliós csalás két fővádlottja

Bűn

Mintegy 900 millió forint kölcsönt vett fel 21 embertől egy egykori futballista és ismerőse 2004 és 2009 között, azt ígérve, hogy jótékonysági labdarúgó-mérkőzéseket szerveznek. A Szegedi Ítélőtábla most jogerősen 5-5 évre ítélte őket. A másodrendű vádlott az utolsó szó jogán sírva arról beszélt, mindenét pénzzé tette, mert hitt a futballistának, akinek az őrök is tisztelegtek, amikor bement a Parlamentbe.

A történet főszereplője, K. B. elsőrendű vádlott nem jelent meg a keddi szegedi tárgyaláson. Védője szerint folyamatosan gyógykezelés alatt áll, kedden is orvoshoz ment – viszont azt szerette volna, ha a Szegedi Ítélőtábla újabb tanúkat hallgat meg az ügyükben. A Joó Attila vezette bírói tanács úgy látta, erre már nincs szükség, amit tudni kell, már kiderült.

K. B. és zalaegerszegi ismerőse, T. L. 2004 és 2009 között huszonegy embertől – jellemzően vállalkozóktól – kért kölcsön 250 ezer és 100 millió forint közötti összegeket, több mint 900 milliót. Azt állították, hogy külföldön alapított cégük, az African Star FC LLC, majd a Humanity FC LLC jótékonysági labdarúgó-mérkőzéseket szervez, pályázni is fog, ehhez pedig önerő kell. A meggyőzéshez amellett, hogy K. B. állítólag jó fellépésű ember, és gyakran hivatkozott politikusokhoz, az akkori, szocialista kormányhoz fűződő jó kapcsolataira, kellett egy valótlan tartalmú likviditási szerződés, aminek elkészítésében a harmadrendű vádlott, dr. K. I. is részt vett. Ezt megmutatták a kölcsönadóknak. Az ügy negyedrendű, azóta elhunyt vádlottja, a Magyar Televízió egykori munkatársa azzal segítette a humanitárius kezdeményezést, hogy a Telesport internetes oldalán megjelentetett egy cikket arról, hogy a vádlottak cégével szponzori szerződést kötött a Mercedes autógyár – ez sem volt igaz. A kölcsönöket a vádlottak nem fizették vissza, és az első fokon 2018 decemberében a Kecskeméti Törvényszéken született ítélet szerint eleve vissza sem akarták adni.

A törvényszék folytatólagosan elkövetett többrendbeli csalásért és hamis magánokirat felhasználásáért ítélte 5-5 év szabadságvesztésre az első- és másodrendű vádlottat, míg a harmadrendű vádlott többrendbeli magánokirat-hamisításért csak megrovást kapott. A két elítélt vádlott felmentésért fellebbezett, a Fellebbviteli Főügyészség viszont súlyosabb büntetést kért, és a harmadrendű vádlott bűnösségét is bizonyítottnak látta a csalásban. Ha az ügyész érveit elfogadja a bíróság, rá is szabadságvesztés vár.

Az ügyről nyolc évvel ezelőtt az Átlátszó cikksorozatban számolt be, részletezve, hogy ki kicsoda a történetben, milyen összefüggésben említődött korábban a neve.

Az idén hatvanéves dr. K. I. az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy amit az ügyben a nyomozó hatóság letett az asztalra, az egy "patchwork" (fércmű). Az ügyészség abból próbált összeállítani teljes képet, a Kecskeméti Törvényszék pedig „tényleg heroikus munkát végzett", mire tisztázta, mi történt.

A Szegedi Ítélőtábla most úgy látta, hogy dr. K. I. bűnösségét a csalásban tényleg nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani. Az a verzió sem bizonyítható, hogy felbujtó lett volna. Így maradt a felmentő ítélet és a megrovás. A most – elmondása szerint – csak alkalmanként, minimálbérért, biztonsági őrként dolgozó harmadrendű vádlott autóiról és ingatlanairól feloldották a hatósági zárat.

A másodrendű vádlott, T. L. most hatvanhét éves, három évet ült előzetesben az ügy miatt. Azt mondta, ez idő alatt zalaegerszegi házát kifosztották, így egy nőismerősénél lakik. 79 ezer forint nyugdíja van. Taxizgat, tolmácsol, orosz- és németnyelv-tudását hasznosítva, illetve egy network-vállalkozásban vesz részt, ebből havonta még 30 ezer forint gyűlik össze. Vagyona – a kifosztott házán kívül – nincs. Ahogy mondta, mindenét pénzzé tette, és családjától is kért, azért, hogy az elsőrendű vádlott hazugságaihoz hozzájáruljon. Az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy őt mindenki törvénytisztelő embernek ismerte, aki másoknak is munkát adott. Úgy lett bűnös, hogy pénzt nem tett el, mindent K. B.-nek adott, aki ebből dorbézolt, autókat vett nőknek, drága ékszereket. „Tizenháromszor kísértem el a Parlamenthez. Az őrök tisztelegtek neki, amikor bement, én meg ültem kinn az autóban" – mondta, már sírva. Joó Attila bíró megkérdezte tőle, kíván-e inni egy pohár vizet, de nem kért. Kétségbeesését és azt, hogy agyában 2 centiméteres elváltozást vett észre az orvos, ami daganat előjelének látszik, megértette a bíróság, az érveit azonban nem fogadta el. A jogerős ítélet anyagi vonatkozása keményebben sújtja őt, mint az elsőrendű vádlottat, mert a korábbi 2 millió forint helyett 9 millió 525 ezer forint értékben rendeltek el vagyonelkobzást vele szemben, és a sértettek polgári jogi igényével is számolnia kell. A tárgyalás szünetében a folyosón elhangzott, volt olyan ember, aki milliókat adott a vádlottaknak, és ráment az egészsége és az élete arra, hogy hiába várta vissza a kölcsönt.

Az elsőrendű vádlott vagyonát 4 millió 25 ezer forint értékig kobozza el az állam. Az első- és másodrendű vádlottakra kiszabott 5-5 évet megerősítette az ítélőtábla, de úgy döntött, hogy a büntetésük kétharmadának letelte előtt feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra. Az ítélet jogerős.

(Címlapképünkön: a Szegedi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet. Fotó: a szerző felvétele)

Figyelmébe ajánljuk