Bűnösnek találta az esküdtszék Harvey Weinstein amerikai filmmogult

  • narancs.hu
  • 2020. február 24.

Bűn

Nemi erőszak és szexuális támadás vádjában ítélték el az egykori producert.

Bűnösnek mondta ki hétfőn egy New York-i bíróság esküdtszéke Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogult nemi erőszak és szexuális támadás vádjában, ám felmentette őt a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól.

A Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat 66 éves társalapítóját több mint 80 nő vádolta meg nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker feltárták zaklatási ügyeit.

A filmmogulnak, aki több Oscar-díjas filmnek is a producere volt, börtönbe kell vonulnia, hogy pontosan mennyi időre, azt majd a bíróság dönti el, de akár 25 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

A hét férfiből és öt nőből álló esküdtszék öt nap alatt hozta meg döntését. A bejelentés után az eddig szabadlábon védekező Weinsteint a bíró utasítására megbilincselték, és azonnal a fogdába szállították. A bíróság március 11-én hirdeti ki, hogy milyen büntetést szab ki a vádlottra.
A tárgyalás alatt Weinstein gyakran tűnt gyengének, a tárgyalóterembe járókerettel lépett be, előfordult, hogy ügyvédjére támaszkodott. Egyik áldozata, Rose McGowan színésznő szerint azonban csak színészkedett.

A tárgyalás alatt az ügyészek Weinsteint szexuális ragadozóként mutatták be, aki sorozatosan követte el a szexuális bűncselekményeket. A nőket azzal manipulálta, hogy hollywoodi karriert ígért nekik, felcsalogatta őket szállodai szobájába vagy szállására, és hatalmával és erejével visszaélve erőszakkal kényszerítette őket szexuális együttlétre.
"Az itt ülő férfi nemcsak egy hollywoodi titán volt, hanem egy erőszaktevő is" – hangsúlyozta a vádat képviselő manhattani helyettes ügyész, Meghan Hast a tárgyaláson.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el. Az ítélet példaértékű lehet.

Harvey Weinstein újabb tárgyalására érkezik a New York-i Legfelsőbb Bíróságra

Harvey Weinstein újabb tárgyalására érkezik a New York-i Legfelsőbb Bíróságra

Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer

 

(MTI, The Guardian)

Figyelmébe ajánljuk