Menekültekkel teli teherautót vontattak be egy szegedi szervizbe

  • narancs.hu
  • 2021. június 8.

Bűn

A török embercsempész 45 embert szállított a raktérben, mikor a jármű lerobbant. A teherautót kétnapi várakozás után vitték műhelybe, itt derült ki, hogy mit rejt a ponyva.

 Tragikus véget is érhetett volna a tavaly decemberben kudarcba fulladt embercsempészési kísérlet, mely miatt  Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást. Az ügy török állampolgárságú gyanúsítottja még Romániában felvett furgonjába 45 szír és iraki menekültet, akiket Magyarországon keresztül szállított volna Ausztriába.

A kisteherautó azonban lerobbant, így a sofőrnek az M43-as autópálya egyik pihenőjében meg kellett állnia.

Kétnapi várakozás után (!) egy autómentő érkezett a helyszínre, a teherautó azonban annyira túl volt terhelve a raktérben rejtőző menekültekkel – a rendőrség szóhasználatában migránsokkal - hogy nem tudták felcsörlőzni.

A járművet végül bevontatta egy szegedi szervízbe, ahol a szerelőknek feltűnt, hogy a ponyva mozog. A helyszínre riasztott rendőrök igazoltatták a csoport tagjait, akik közül 31 fő szír, 14 pedig iraki állampolgárnak vallotta magát. „.... magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni” – írta szakzsargonjában a police.hu, ki nem térve arra a tényre, hogy mindkét említett országban polgárháború zajlik, az onnan menekülőknek viszont gyakorlatilag esélyük nincs arra, hogy Magyarországra – vagy Magyarországon keresztül valamelyik nyugat-európai államba- bebocsátást nyerjenek.

 
embercsempész, török, csempész menekült
 
Ausztriába indultak, egy szegedi autószervizben kötöttek ki: itt zsúfolódtak össze a teherautóban rejtőző iraki és szír menekültek
 

 

A nyomozás során kiderült, hogy a török férfi 2020 nyarán további két alkalommal csempészett menekülteket Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába. A gyanúsított összesen 89 személynek nyújtott segítséget az illegális határátlépésben. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya már lezárta az ügyben folytatott nyomozást, és az iratokat elküldték az illetékes ügyészségnek.

 2015. augusztus 27-én 71 menekült holttestét találták meg az osztrák-magyar határ melletti Parndorfban, egy hűtőkamion rakterében: az utasokat egy bolgár-albán csempészbanda szállította Magyarország területén át Ausztriába, ám arra sem figyeltek, hogy menekültek elég levegőhöz jussanak a raktérben, így azok szörnyű kínok árán haltak meg. Az áldozatok már augusztus 26-án, Magyarország területén,  életüket vesztették, de a holttestekkel teli kamiont csak egy nappal később,  az osztrák A4-es autópálya leállósávjában találták meg a rendőrök.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.