Életfogytiglani büntetést is kaphatnak a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya néven szerveződő csoport tagjai

  • narancs.hu
  • 2023. február 9.

Bűn

7 embert élet és állam elleni bűncselekményekkel is megvádoltak.

Élet és állam elleni bűncselekmények miatt is vádat emelt az ügyészség a magát Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoporthoz tartozó hét ember ellen – írja az ügyészség.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak egy része az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hozott létre, és céljaik elérése érdekében a gyűléseken és az interneten – ahol további tagokat toboroztak – 33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket.

A csoport szervezettségére utal – a közlés szerint –, hogy leképezve a demokratikus állami berendezkedést, a csoportosulás egyik vezetőjét bírói hatalommal ruházták fel, míg a másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt, és egy új "alkotmányt" is megfogalmaztak. Minderről a korábbi hírek alapján annyi derült ki, hogy az ügyészség szerint a csoport egyes tagjai egy találkozó során emberölések elkövetésére hívták fel a többieket, és hogy a szélsőségesek közt van Posta Imre is.

Egy újabb gyanúsítás szerint egy férfi azzal kereste fel a csoport vezetőit, miszerint legalább öt, hasonlóan radikális nézeteket valló társával szeretne csatlakozni és együtt "szeretnének valami értelmeset tenni", hozzátéve, hogy szerinte "tiltakozni kell és el kell menni a fejüket levágni,…meg kell haljanak, nincs más!".

Az ügyészség közleményében az áll, hogy a vádirat szerint egy Bács-Kiskun megyei fiatal pár zaklatás és kiskorú veszélyeztetése bűncselekményét követte el azzal, hogy a 2019-ben, otthon, arra felelős személy közreműködése nélkül született gyermekük anyakönyvezését – mivel a magyar állam létét tagadták – megakadályozták. A szülők ezzel tudatosan nem biztosítottak gyermekük számára állampolgárságot, társadalmi azonosításra alkalmas, egyúttal ellátásra is jogosító okmányokat, és a gyermek védelmében jogszerűen eljáró szakemberekkel való együttműködést módszeresen és teljesen visszautasították. Ezen sorozatos mulasztásokkal megvalósuló kötelességszegések veszélyeztették kiskorú gyermekük testi fejlődését. A csoport vezetőinek magatartása odáig vezetett, hogy a gyermek szülei elhitték, hogy az általuk jogtalannak tartott gyámhatósági eljárást képesek befolyásolni, és felszólították a hatóságokat, hogy gyermeküket adják vissza. Az egyik vádlott a gyermekvédelmi és ahhoz kapcsolódó büntetőeljárásban eljárók felett 2020 júniusában „halálos ítéletet” hirdetett, amely felkerült egy videómegosztó portálra, amelyet a szülők egy figyelmeztető e-mailben – személy elleni erőszakos cselekménnyel megfenyegetve őket – elküldtek a hatóság tagjainak.

A vád tárgyává tett legsúlyosabb bűncselekmény akár húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – írja az ügyészség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk