Újabb kényszerintézkedéseket rendeltek el a pünkösdi egyházat érintő súlyos visszaélések miatt

Bűn

Nem sokkal azt követően, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház csaknem teljes elnöksége lemondott, felgyorsulni látszanak az események. Az egyházhoz tartozó békéscsabai Közösségi Misszió két ügyvezetőjének közel egy évvel ezelőtti letartóztatása után újabb két gyanúsított elleni kényszerintézkedésről döntött csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróság.

„A büntetőügyben a mai napon két személy bűnügyi felügyeletének az elrendelésére került sor, nevük kapcsán személyiségi jogaikra tekintettel tájékoztatást nem tudok adni.” Ezt a választ kaptuk a Békés Vármegyei Főügyészségtől csütörtök délután arra a kérésünkre, hogy meg nem erősített információink szerint a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) tartozó békéscsabai központú Közösségi Misszióhoz köthető ügycsoportban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt újabb fontos nyomozati cselekmények történtek.

A főügyészség rövid válasza azt jelenti, hogy a két most lekapcsolt személy őrizetbe vétele után a vádhatóság előterjesztése alapján a Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója velük szemben elrendelte a bűnügyi felügyeletet. Ez a terheltek szabad mozgáshoz és a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza. (Bűnügyi felügyelet elrendelése esetén a bíróság előírja, hogy a terhelt a számára meghatározott területet, lakást, egyéb helyiséget, intézményt vagy ahhoz tartozó bekerített helyet engedély nélkül nem hagyhatja el, meghatározott jellegű nyilvános helyeket, nyilvános rendezvényeket vagy meghatározott közterületeket ne látogasson, illetve meghatározott időközönként és módon a rendőrségen jelentkezzen.)

Értesüléseink szerint az MPE rendszeréhez tartozó gyulai Gordiusz Intézmény és a miskolci Élim Szolgálat vezetőjéről van szó.

A gyulai egyházi intézmény vezetője civilben jogász és a Békés Vármegyei Ügyvédi Kamara tagja. Több helybeli jogász a főügyészségi tájékoztatástól függetlenül elmondta, informálisan tudnak arról, hogy kollégájukat a NAV-nyomozók az utóbbi napokban lekapcsolták. Az ügyvédet nyilvánosan megadott elérhetőségeinek egyikén sem sikerült utolérnünk.

Azokra a kérdésekre, miszerint az ügyben vádalku született egy, már régebb óta letartóztatásban lévő személy és az ügyészség között, valamint arra, hogy az ügyben várhatóan tovább bővülhet-e a gyanúsítotti köre, a vádhatóság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt. Ugyanakkor tény, a tavaly tavasz óta rács mögött lévő dr. V. Gy. és dr. V. K., a békéscsabai központú Közösségi Misszió ügyvezetői egy már sokadik hosszabbítás után március 30-ig biztosan előzetes letartóztatásban maradnak.

Cégadatbázis alapján tudható, hogy Gordiusz Intézmény 47 főt foglalkoztat és belső, a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó jogi személynek számít, amely alapvetően étkeztetéssel foglalkozott. A miskolci székhelyű Élim Szolgálat 66 személyt foglalkoztat, s ugyancsak egyházi jogi személy és ugyanúgy melegétkeztetéssel foglalkozik. A Gordiusz Intézmény és az Élim Szolgálat – legalábbis papíron – naponta 20 ezer ember étkeztetésről gondoskodott. Az pedig már korábban megírtuk, hogy a NAV nyomozói és a Békés Vármegyei Főügyészség az esettel kapcsolatos károkozás nagyságrendjét 8 milliárd forintra taksálja.

A mosrani esetről elsőként beszámoló Esti Újság most végrehajtott őrizetbe vétel és elrendelt letartóztatás kapcsán azt írta, a két bűnügyi felügyelet alá került gyanúsított állítólag több mint 1 milliárd forint eltüntetésében vehetett részt. Meg nem erősített hírek szerint 600 millió forintért vásároltak evangelizációs szolgáltatást egy olyan cégtől, amelynek a tulajdonosa a Magyar Pünkösdi Egyház. A portál azt is tudni véli, hogy bár tavaly az ügyben az adóhatóság sok számlát zárolt, de a Szocnet, egy ugyancsak a MPE-hez tartozó egyházi intézmény számláit nem, és innen tűntek el pénzek. (A Szocnet Igazgatási Központ ugyanazon a címen található Békéscsaba belvárosában, ahol az ügy középpontjában álló Közösségi Misszió is.) A mostani gyanúsítások és letartóztatás ezzel lehet összefüggésben.

A Magyar Pünkösdi Egyházat megrázó visszaéléssorozat és büntetőeljárás nyomán ez év január közepén lemondott az egyház csaknem teljes elnöksége arra hivatkozva, hogy „mindenben támogatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényfeltáró munkáját, és még a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy vezető pozíciónkat a vizsgálat befolyásolására kívánnák használni”. Mások ezzel szemben úgy vélik, hogy azért történt ez, mert: „Az elnökség és egyháztanács hat tagja még időben, emelt fővel távozhat a pünkösdi egyház éléről, megelőzve, hogy posztjukról őrizetbe vétellel, esetleg megbilincselve állítsák fel őket.”

A NAV nyomozói több milliárdos nagyságrendet elérő vagy azt megközelítő összegű számlát találtak az üggyel összefüggésben külföldi, így ausztriai és romániai bankokban. Arról is beszámoltunk, hogy tavaly tavaszi őrizetbe vételük és letartóztatásuk előtt a Közösségi Misszió két ügyvezetője, dr. V. Gy. és dr. V. K. belépett a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségbe.

(Címlapképünkön a Magyar Pünkösdi Egyház budapesti székháza)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk