Első fokon négy és fél évet kapott szexuális erőszakért a volt rendőr

Bűn

Zárt tárgyalás után kétrendbeli szexuális erőszak és ötrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt négy és fél éves börtönbüntetést kapott a 70 éves kötegyáni férfi a Gyulai Járásbíróság kedden született elsőfokú ítélete szerint. A bírósági tárgyalássorozat közben, 2020 decemberében, újabb szexuális bűncselekményekkel gyanúsították meg az egykor a Gyulai Rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő B. M.-et.

Még 2019. augusztus végén saját udvarára csalta be, majd és házában fajtalankodott egy akkor 8 éves kisfiúval B. M.  a Békés megyei Kötegyánban – számoltunk be a fejleményekről még tavaly. Az eseményekről elsőként 2019 szeptemberében a Beol.hu adott hírt. A hírportálnak a kisfiú anyja mesélt a történtekről, akinek férje Kecskeméten dolgozik, és havonta csak egyszer tud hazamenni.

A gyerekek és barátaik a játszótérre mentek minden délután és este fél 8-ra értek haza. Egyik alkalommal a kisfiú nem ment időre haza, de ekkor az anyja még nem gondolt semmi rosszra. Másnap a fiú jelezte, megint elmegy a többi gyerekkel, de megint nem tért haza a megbeszélt időre, ezért az anyja utánament a játszótérre, ahol nem találta a fiát. A gyerek játszótársai azt mondták: „lehet, hogy az öreg bácsinál van.” A nő elment a nyugdíjas férfihoz, elhozta onnan a gyerekeket, mert az övén kívül mások is voltak ott. 

Pénzt is ígért a gyerekeknek

Így derült ki, amit addig nem sejtett senki. Az idős férfi pénzt ígért, ha a gyerekek az udvarban összegyűjtik a szemetet, de segített nekik biciklit javítani, emellett pedig cigivel, sörrel és borral kínálta a 10 év alatti gyerekeket. A kisfiúról a házban a nadrág „lekerült”. A nyugdíjas férfi fajtalankodott a gyerekkel, akinek a testvérével is próbálkozott. Állítólag pénzt is ígért nekik.

A férfit előbb őrizetbe vették, majd elrendelték előzetes letartóztatásba helyezését, az utóbbi hónapokban pedig bűnügyi felügyelet alá került.

A büntetőügy során a kirendelt pszichológusok és pszichiáterek megállapították, igaz, amit a kisfiú állít. „Nincsenek szavak arra, hogy mit érez egy olyan szülő, akinek gyermekét bántották” – nyilatkozta ekkor az anya.

Újabb pedofilgyanú

A Gyulai Járási Ügyészség június 12-én emelt vádat a Gyulai Járásbíróságon a férfi ellen, akinek a büntetőtárgyalása a sértett kiskorúak személyiségi jogainak védelme miatt zárt ajtók mögött kezdődött meg 2020 őszén. Több tárgyalási napot követően a 2020. december 5-én a Sarkadi Rendőrkapitányság szeméremsértés bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette B. M-et, aki ekkor szabadlábon, bűnügyi felügyelet mellett védekezett a korábbi pedofil bűncselekményei miatt.

Lapunk írta meg, hogy a férfi a gyanú szerint a házába csalt egy 14 éves fiút, simogatta a vállát és megpróbálta levenni a kabátját. A fiú ellökte magától a férfit, és hazament. A rendőrség a Gyulai Járási Ügyészségen előterjesztést tett a gyanúsított letartóztatására. Ám erre végül nem került sor.

Zárt tárgyalás és indoklás

A Gyulai Járásbíróságon folyó per a kiskorúak érintettsége miatt szigorú korlátozások mellett zajlott. Nem csupán a tárgyalás volt zárt, hanem a keddi határozathozatalt követően lapunk tudósítója az ítélet indoklását sem hallgathatta meg a gyerekek személyiségi jogainak védelme miatt. Az ítéletből azonban kitűnik, hogy a bíróság a váddal megegyezően ítélte meg a történteket, s ezért

kétrendbeli szexuális erőszak és ötrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt négy és fél év börtönnel sújtotta a kötegyáni férfit.

Egyúttal öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá közel 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. Az ítélethirdetésről ugyancsak beszámoló Telex szerint ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és a védője viszont felmentésért fellebbeztek. Az ítélet így nem jogerős.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.