Fertőtlenítőszert használtak sóoldat helyett, a beteg életét vesztette

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Bűn

Nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek két műtőssegédet és egy szakorvost.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt szabott ki felfüggesztett szabadságvesztést a Szigetvári Járásbíróság két műtőssegédre és egy szakorvosra, amiért egy műtét során fertőtlenítőszert használtak sóoldat helyett, és a beteg meghalt.

A Pécsi Törvényszék csütörtöki közleménye alapján az MTI azt írja: a két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laparoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból.

Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

Másnap az operáció során fiziológiás sóoldat használatára volt szüksége a vádlott szakorvosnak és a két műtőssegédnek, de a műtőasztalra helyezett fertőtlenítőszert tartalmazó üveget használták fel tévedésből. A műtétet követően észlelték a tévedést, amikor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta. A kezelt beteg másnapra rosszul lett, meg kellett műteni, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítőszert használtak a sóoldat helyett.

A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap – egy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, míg a szakorvosra másfél év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki. A súlyosabb büntetésben részesülő műtőssegédet és a szakorvost emellett két-két évre eltiltották foglalkozásuk gyakorlásától is. Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.