Hat év börtönt kapott egy kormánykritikus Fülöp-szigeteki hírportál vezetője

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Bűn

A perben szabadságvesztésre ítélték a lap oknyomozó újságíróját is. A helyi újságírószövetség szerint a vádak mind azt szolgálják, hogy megfélemlítsék Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bírálóit.

Rágalmazásért hat évi börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy manilai bíróság egy kormánykritikus Fülöp-szigeteki hírportál vezetőjét – jelentette több hírügynökség.

Maria Ressát, a Rappler című hírportál vezetőjét, a CNN amerikai hírtévé volt újságíróját, Fülöp-szigeteki-amerikai kettős állampolgárt egy 2012-es cikkéért ítélték el, amelyben illegális tevékenyégekkel és súlyos bűncselekményekkel hozott összefüggésbe egy üzletembert, Wilfredo Kenget. Keng illegális tevékenységéről egy hírszerzési jelentésből szerzett tudomást a hírportál, a hírszerző ügynökség nevét azonban nem lehetett megtudni.

A perben szabadságvesztésre ítélték Reynaldo Santost, a Rappler akkori oknyomozó újságíróját is. Az újságírók fellebbeztek az ítélet ellen, és óvadék fejében szabadlábon várhatják a további eljárást.

A Fülöp-szigeteki újságíró-szövetség a szólás- és a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette a bíróság döntését.

A Rappler működési engedélyét 2018-ban visszavonta a médiahatóság, mondván, a hírportál megsértette a külföldi kézben lévő médiumokra vonatkozó törvényt, de adóelkerülés miatt is nyomoznak ellene. Az újságírószövetség szerint ezek a vádak mind azt szolgálják, hogy megfélemlítsék Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bírálóit. A hírportál bírálta az elnöknek a kábítószerbandák elleni hadjáratát és külpolitikáját is. Az államfő több beszédében szidta a Rapplert.

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.