Hat év börtönt kapott egy kormánykritikus Fülöp-szigeteki hírportál vezetője

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Bűn

A perben szabadságvesztésre ítélték a lap oknyomozó újságíróját is. A helyi újságírószövetség szerint a vádak mind azt szolgálják, hogy megfélemlítsék Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bírálóit.

Rágalmazásért hat évi börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy manilai bíróság egy kormánykritikus Fülöp-szigeteki hírportál vezetőjét – jelentette több hírügynökség.

Maria Ressát, a Rappler című hírportál vezetőjét, a CNN amerikai hírtévé volt újságíróját, Fülöp-szigeteki-amerikai kettős állampolgárt egy 2012-es cikkéért ítélték el, amelyben illegális tevékenyégekkel és súlyos bűncselekményekkel hozott összefüggésbe egy üzletembert, Wilfredo Kenget. Keng illegális tevékenységéről egy hírszerzési jelentésből szerzett tudomást a hírportál, a hírszerző ügynökség nevét azonban nem lehetett megtudni.

A perben szabadságvesztésre ítélték Reynaldo Santost, a Rappler akkori oknyomozó újságíróját is. Az újságírók fellebbeztek az ítélet ellen, és óvadék fejében szabadlábon várhatják a további eljárást.

A Fülöp-szigeteki újságíró-szövetség a szólás- és a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette a bíróság döntését.

A Rappler működési engedélyét 2018-ban visszavonta a médiahatóság, mondván, a hírportál megsértette a külföldi kézben lévő médiumokra vonatkozó törvényt, de adóelkerülés miatt is nyomoznak ellene. Az újságírószövetség szerint ezek a vádak mind azt szolgálják, hogy megfélemlítsék Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bírálóit. A hírportál bírálta az elnöknek a kábítószerbandák elleni hadjáratát és külpolitikáját is. Az államfő több beszédében szidta a Rapplert.

Neked ajánljuk