Házkutatást tartottak egy férfinél, aki koronavírussal kapcsolatok álhíreket gyártott

  • narancs.hu
  • 2020. április 10.

Bűn

Azért írt kamuhíreket, hogy növelje a portál látogatottságát.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnőzés Elleni Főosztálya az álhírek írásával és terjesztésével foglakozó szervezetek felszámolása érdekében az elmúlt hónapokban több összehangolt műveletet hajtott végre, melynek keretében 2020. április 8-án újabb akciót tartott Battonyán, ahol a nyomozók kutatást végeztek és számos informatikai eszközt foglaltak le – írja a police.hu. Az eljárás során egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik.

"A nyomozások olyan különböző internetes oldalakon megjelentetett cikkekre irányulnak, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan tényállításokat tartalmaznak a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatosan. Többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, melyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban" - áll a közleményben.

A rendőrség több kamuportált is talált, illetve hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat is. A "cikkeket" jellemzően kattintásvadász címmel látták el, annak érdekében, hogy a portál tartalmai minél nagyobb kattintásra tegyenek szert, ezzel növelve a hirdetési bevételeket is.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk