Holland fiatalok randalíroztak a kijárási tilalom miatt, felgyújtottak egy tesztközpontot

  • narancs.hu
  • 2021. január 24.

Bűn

Amszterdamban vízágyút, Eindhovenben könnygázt vetettek be a hatóságok.

Hollandiai fiatalok egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, tiltakozásul a szombaton bevezetett kijárási tilalom ellen, írta vasárnap a Dutchnews holland hírportál.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a fiatalok a város kikötőjében gyűltek össze szombat este 9-kor, fél órával a kijárási tilalom kezdete után kövekkel és petárdákkal dobálták a rendőröket, így végül a rohamosztagot vetették be ellenük a hatóságok. Két embert őrizetbe vettek, és büntetéseket róttak ki a résztvevőkre.

Hollandiában a kijárási tilalom első estjén számos tiltakozás, szabálysértés és garázdaság történt országszerte, a rendőrség beszámolói szerint 25 embert állítottak elő és mintegy 3600 bírságot szabtak ki szabályszegésért. A dél-hollandiai Stein városában is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

A Guardian híradása szerint vasárnap további tüntetések, zavargások voltak az országban. Amszterdamban több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a lezárások ellen, a rendőrség vízágyút és kutyákat vetett be a tüntetők ellen.

Eindhovenben könnygázt használt a rendőrség a szintén több százas tömeggel szemben, ott 30 embert állítottak elő. A központi pályaudvar közelében autókat gyújtottak fel, jelentette egy helyi tévéadó alapján az AFP. 

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy elkerüljék a vírusmutációk terjedését.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga.

Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk