Iszlamista terrortámadásként kezeli a francia hatóság a Charlie Hebdo egykori szerkesztőségénél történt késelést

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 26.

Bűn

A feltételezett elkövetőt elfogták, további hat embert vettek őrizetbe. Megerősítik azoknak a „jelképes helyszíneknek” a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista támadások történtek.

Mint arról lapunk is beszámolt, pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol mint ismert, 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A két sebesültet kórházba szállították, életük nincs veszélyben.

A belügyminiszter szerint iszlamista terrorcselekmény történt.

A feltételezett elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre elfogták, csupa vérfolt volt a ruhája.

A francia hatóság közlése szerint a 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Bár egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt – egy csavarhúzó volt nála –, de figyelmeztetés után elengedték.

Párizs egyik északkeleti városrészében tartott razziák során további hat embert vettek őrizetbe, akik úgy tudni, kapcsolatban álltak a merénylővel.

Egyelőre nem tudni, mi volt a támadó indítéka, de szeptember elején kezdődött Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást.

Az immár titkos helyszínen készített Charlie Hebdo nemrég újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott. Egykori irodáiban ma egy tévés produkciós cég dolgozik, a megtámadott nő és férfi a rendőrség közlése szerint ott dolgozott.

"Még mindig hadban állunk az iszlamista terrorizmussal” – jelentette ki Gerard Darmanin francia belügyminiszter, azt hangsúlyozta, hogy Franciaországban a terrorizmus veszélye állandó.

Darmanin arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy erősítsék meg azoknak a „jelképes helyszíneknek” a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista támadások történtek. Példaként említette azt a párizsi kóser boltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, valamint a Bataclan klubbot is, ahol ugyanabban az évben, novemberben három dzsihadista 89 embert mészárolt le.

Darmanin hozzátette, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelem alá veszik.

Figyelmébe ajánljuk