Több embert megsebesített egy támadó a Charlie Hebdo volt szerkesztőségénél

  • narancs.hu
  • 2020.09.25 13:17

Külpol

Egy gyanúsítottat elfogtak, két áldozat állapota súlyos.

Feltehetőleg késsel megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert.

Két áldozat állapota életveszélyes a párizsi rendőrprefektúra közlése szerint.

A Le Monde azt írja, a feltételezett elkövetőt a Bastille tér közelében elfogták, és bár a rendőrség először több menekülésben lévő elkövetőről számolt be, feltehetőleg egy ember lehetett a támadó.

Később arról írtak, hogy egy további gyanúsítottat is elfogtak a Bastille környékén.

A lapnak megerősítették, hogy a sebesültek között van a Premieres Lignes nevű produkciós cég két munkatársa is - a cég oknyomozó dokumentumfilmek gyártásával foglalkozik. A cég egy munkatársa azt nyilatkozta, hogy korábban nem kaptak fenyegetéseket, a két megsérült kolléga éppen cigarettázott az épület előtt, amikor megtámadták őket.

A lap arról is írt, hogy a Charlie Hebdo volt szerkesztősége közelében egy gyanús csomagot is vizsgáltak a hatóságok, de végül nem találtak benne robbanószerkezetet. A környező iskolákat lezárták.

A párizsi ügyészség azt közölte, egyelőre emberölési kísérlet miatt indult nyomozás az ügyben, vizsgálják az elkövető kapcsolatát terrorszervezetekkel.

A Charlie Hebdo 2015-ös támadóit segítő 13 ember pere most szeptember elején kezdődött meg egy párizsi bíróságon, a vicclap ennek alkalmából pedig ismételten újraközölte azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt öt éve a Kouachi-testvérpár felfegyverkezve megtámadta a szerkesztőséget.

A BBC korábban arról írt, hogy a lap HR-vezetőjének, Marika Bretnek  szeptember közepén el kellett hagynia otthonát, miután az őt öt éve védő biztonságiak halálos fenyegetéseket kaptak. Bret akkor azt mondta, a karikatúrák újraközlése után több fenyegetést is kapott, az Al-Kaida is megfenyegette, és volt, hogy azzal fenyegették, hogy befejezik a 2015-ben elkezdett munkát.

A karikatúrákat eredetileg a dán Jyllands-Posten közölte 2005-ben, a Charlie Hebdo egy évvel később hozta le őket, ezzel széleskörű felháborodást generálva a muszlim közösségben.

Said és Chérif Kouachi, a szerkesztőség két támadója a mészárlás után azt mondta az irodában, hogy megbosszulták a prófétát.

(Borítüképünk illusztráció)

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

  • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

  • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.

Az erőteljes közelség

  • Domsa Zsófia

Az önéletrajzi regényfolyam hatodik (záró) kötetét a magyar közönség szinte pontosan tíz évvel az eredeti megjelenése után veheti kézbe. A könyv egy olyan rendkívüli vállalkozás lenyomata, összegzése, amelynek a hatása azóta is érzékelhető az irodalomban, holott a regények megjelenése idején több kritikai jóslat utalt arra, hogy a Knausgård-jelenség tiszavirág-életű lesz.

Japánban

  • Kiss Annamária

A japánok sokszor már-már megszállottan törekednek a harmóniára. Ennek a kiegyensúlyozottságot hajszoló ellentmondásnak ékes bizonyítéka a 20. századi japán irodalom kiemelkedő alakjának, az alig 45 évesen rituális öngyilkosságot elkövető Misima Jukiónak e négy egyfelvonásos darabja, és sajnos az élete is.