Több embert megsebesített egy támadó a Charlie Hebdo volt szerkesztőségénél

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 25.

Külpol

Egy gyanúsítottat elfogtak, két áldozat állapota súlyos.

Feltehetőleg késsel megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert.

Két áldozat állapota életveszélyes a párizsi rendőrprefektúra közlése szerint.

A Le Monde azt írja, a feltételezett elkövetőt a Bastille tér közelében elfogták, és bár a rendőrség először több menekülésben lévő elkövetőről számolt be, feltehetőleg egy ember lehetett a támadó.

Később arról írtak, hogy egy további gyanúsítottat is elfogtak a Bastille környékén.

A lapnak megerősítették, hogy a sebesültek között van a Premieres Lignes nevű produkciós cég két munkatársa is - a cég oknyomozó dokumentumfilmek gyártásával foglalkozik. A cég egy munkatársa azt nyilatkozta, hogy korábban nem kaptak fenyegetéseket, a két megsérült kolléga éppen cigarettázott az épület előtt, amikor megtámadták őket.

A lap arról is írt, hogy a Charlie Hebdo volt szerkesztősége közelében egy gyanús csomagot is vizsgáltak a hatóságok, de végül nem találtak benne robbanószerkezetet. A környező iskolákat lezárták.

A párizsi ügyészség azt közölte, egyelőre emberölési kísérlet miatt indult nyomozás az ügyben, vizsgálják az elkövető kapcsolatát terrorszervezetekkel.

A Charlie Hebdo 2015-ös támadóit segítő 13 ember pere most szeptember elején kezdődött meg egy párizsi bíróságon, a vicclap ennek alkalmából pedig ismételten újraközölte azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt öt éve a Kouachi-testvérpár felfegyverkezve megtámadta a szerkesztőséget.

A BBC korábban arról írt, hogy a lap HR-vezetőjének, Marika Bretnek  szeptember közepén el kellett hagynia otthonát, miután az őt öt éve védő biztonságiak halálos fenyegetéseket kaptak. Bret akkor azt mondta, a karikatúrák újraközlése után több fenyegetést is kapott, az Al-Kaida is megfenyegette, és volt, hogy azzal fenyegették, hogy befejezik a 2015-ben elkezdett munkát.

A karikatúrákat eredetileg a dán Jyllands-Posten közölte 2005-ben, a Charlie Hebdo egy évvel később hozta le őket, ezzel széleskörű felháborodást generálva a muszlim közösségben.

Said és Chérif Kouachi, a szerkesztőség két támadója a mészárlás után azt mondta az irodában, hogy megbosszulták a prófétát.

(Borítüképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk