Kétmilliárd forintot zsebeltek be túlárazott, felesleges temetői munkákkal

  • narancs.hu
  • 2023. október 12.

Bűn

18 ember ellen emeltek vádat. 

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személlyel szemben, akik közreműködésével több, mint 2 milliárd forint kárt okoztak egy központi költségvetési szervnek – közölte az ügyészség

A vádlottak közül hárman egy központi költségvetési szerv vezetői voltak, mely szervezet vagyonkezelője volt két budapesti temetőnek. A szervezet mindkét emlékhely vonatkozásában ellátta a fenntartási és üzemeltetési feladatokat, melyekre vonatkozóan 2017. és 2019. évben közbeszerzési eljárást írtak ki.

A költségvetési szerv akkori vezetője baráti kapcsolatban állt egy gazdasági társaság vezetőjével: az érintett cég szintén indult a közbeszerzési eljárásban. A költségvetési szerv két vezetője, valamint utóbbi cég az eljárás befolyásolására törekedtek abból a célból, hogy a nyertes ajánlattevő az érintett gazdasági társaság legyen. Ebben az ajánlati felhívás, valamint a pályázat elkészítésében a kiíró szerv vezetői is részt vettek.

A közbeszerzési eljárás során nyertes ajánlattevőnek hirdették ki a gazdasági társaságot is, mellyel a költségvetési szerv vállalkozási keretszerződést kötött.

A keretszerződés megkötését követően a nyertes cég megkezdte az érintett sírkertben, temetőben a fenntartási munkálatokat, azonban ezeket a munkálatokat a piaci árhoz képest túlárazták. 

A tervezett munkákon kívül a nyertes cég eseti megrendelések alapján is végzett munkákat, ezek a munkák azonban vagy indokolatlanok, vagy a piaci árnál lényegesen magasabbak voltak. A túlszámlázás és megrendelések célja, hogy a központi költségvetési szerv pénzeszközei a nyertes gazdasági társasághoz kerüljenek.

2017. és 2020. év között négy éven keresztül a költségvetési szerv főigazgatójának irányításával több, mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak.

A későbbiekben a megbízott cég a munkákat fiktív szerződésekkel tovább számlázta különböző cégeknek, melyek vezetői ezen összegeket visszajuttatták a költségvetési szerv vezetője részére. Az ügyészség a költségvetési szerv érintett vezetőit, a nyertes cég vezetőjét hűtlen kezelés bűntettének minősített esetével, vesztegetés, vesztegetés  elfogadásának bűntettével, míg a többi vádlottat pénzmosás bűntettével vádolja.

Címlapképünk illusztráció. Fotó forrása: Unpslash.com. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk