Kirúgott ELTE-dékán: „Vigyázni kell az apró gesztusokra is”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mikonya György nem bocsátkozik részletekbe, nem akar még nagyobb felfordulást az egyetemen.

„Arra ébresztett rá, hogy vezetőként különösen vigyáznom kell még az apró gesztusokra is. Mert minden elsülhet fordítva.” Ezt mondta az RTL Híradójának Mikonya György, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának a héten menesztett dékánja szexuális zaklatási ügyéről.

A dékánt a kar egy adminisztratív dolgozója panaszolta be az ELTE etikai bizottságánál. A testület megállapította az etikai vétséget, és a legsúlyosabb szankció mellett döntött. Az egyetem közleményében azt írta, Mikonya „a panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek”.

Mikonya az RTL-nek nem részletezte, miféle gesztusokra gondolt, szerinte így is elég zaklatott a helyzet a karon, és védeni szeretné az ELTE-t. Mindenesetre a volt dékán nyilatkozatai ellentmondanak a hvg.hu értesüléseinek. A lap legalább négy áldozatról írt, és nem félreérthető gesztusokról, hanem leteperésről és fogdosásról.

Az RTL Klub Kerényi Miklós Gábor rendező ügyében megszólaltatta Lőrinczy Györgyöt, az Operettszínház főigazgatóját. Lőrinczy elmondta, belső vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön, Kerényi az intézmény falain belül is zaklatott-e színészeket.

Maros Ákos színész hétfőn az ATV-n beszélt arról, hogy Kerényi 23 évvel ezelőtt elfenekelte egy vállfával. Lőrinczy György elvárja az egyébként már menesztett rendezőtől, hogy „egyértelműen, egy rövid mondatban kérjen bocsánatot Maros Ákostól”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs