Korrupció miatt vettek őrizetbe egy rendőrtisztet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 18.

Bűn

Beosztottja és egy vállalkozó beismerő vallomást tett az ügyészségen.

Őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt, vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárás ellene. Ebben az ügyben a héten tíz helyszínen nyomoztak a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, ügyészekkel közösen.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a rendőrséghez tartozó, oktatással és kiképzéssel foglalkozó, önállóan gazdálkodó szervezeti egységnél meghívásos közbeszerzést írtak ki egy ingatlan felújítására áprilisban, 300 millió forint értékben. Az ügyészség gyanúja szerint az a gazdasági vezető, aki az ügyben dönthet, és egy osztályvezető-helyettes, aki a közbeszerzési eljárás bírálóbizottságának a titkára, az eljárás előkészítésekor megállapodott egy vállalkozóval. Abban maradtak, a pályázatot úgy befolyásolják, hogy az ő cége nyerjen. Más cégeket is megkerestek, amelyek valójában nem akartak jelentkezni arra a munkára, és meggyőzték vezetőiket,  hogy adjanak be ajánlatot, magasabb összeggel. Mivel a pályázat kiírásakor az ár számított elsősorban, nyertesnek azt a vállalkozót hozták ki, akivel előzőleg megállapodtak.

A vállalkozót vesztegetés, a két rendőrségi vezetőt vesztegetés elfogadása és „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban” bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Az üzletember és az osztályvezető-helyettes beismerő vallomást tett, a gazdasági vezető azonban nem. Őt a nyomozó főügyészség őrizetbe vette, és indítványozta letartóztatását. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk