Rendőrt, tanárokat öltek, diákokat és kínai munkásokat raboltak fegyveresek Nigériában

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 17.

Bűn

A bűncselekmények hátterében a váltságdíj kikényszerítése állhat.

Fegyveresek megöltek egy rendőrt, öt tanárt és ismeretlen számú diákot elraboltak az északnyugat-nigériai Kebbi állam egyik iskolájából. Az ország délkeleti részében elkövetett másik támadásban négy kínai munkást hurcoltak el egy vasúti építkezésről – közölte csütörtökön a nigériai rendőrségre hivatkozva az MTI.

A Kebbi államban elkövetett emberrablás a legutóbbi volt az iskolák elleni támadások sorában, amelyeket a hatóságok szerint fegyveres bandák követnek el váltságdíj reményében. Nafiu Abubakar, Kebbi állam rendőrségének egyik szóvivője elmondta, hogy a rendőrség és a fegyveresek közötti tűzharcban egy rendőr meghalt, egy diák is megsebesült és orvosi ellátásra szorult. „Még mindig folyik a vizsgálat annak megállapítására, hány diákot raboltak el, az elrabolt tanárok száma öt” – mondta Abubakar.

December óta több mint 800 nigériai diákot raboltak el az iskolájukból a hatóságok szerint váltságdíj fejében fegyveresek. Többeket elengedtek, de másoknak továbbra sincs nyoma. A rajtaütéseket többnyire az északnyugati régióban követik el, függetlenül az északkeleti országrészben elkövetett támadásoktól, ahol a Boko Haram iszlamista fegyveres csoport 2014-ben több mint 270 diáklányt rabolt el Chibok városából.

 

Fegyveresek az ország délkeleti részében négy kínai munkást raboltak el egy vasúti építkezésről, a biztonságukért felelős őröket megölték - közölte csütörtökön a rendőrség. A támadást még szerdán követték el az Ogun állambeli Alaagba falu közelében, a rendőrség megkezdte a kutatást az elrabolt munkások után. Kínai cégek több milliárd dolláros infrastrukturális befektetéseken dolgoznak Nigériában, gyakran rendőri védelem mellett. Áprilisban két kínai munkást raboltak el a délnyugat-nigériai Osun államban egy bányából, a biztonsági őreiket agyonlőtték. A munkásokat négy nappal később kiszabadították.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk